Seija Paasonen: Taiteilijoiden taivaat

Kustantaja: Maahenki
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 180 s.

Taiteilijoiden taivaat on meteorologi Seija Paasosen huikea sukellus taiteen maailmaan. Teos esittelee taidehistorian tunnettuja ja tuntemattomampia teoksia säätieteilijän silmin. Paasosen 1865 taideteosta käsittävään aineistoon on kuulunut maalauksia eri vuosisadoilta, monista eri tyylisuunnista ja eri maista. Kirjaan valittujen teosten kautta avautuu kiehtova näkymä maalausten taivaisiin - pilviin ja niiden muodostelmiin, sateisiin, tuuliin ja tähtitaivaisiin. 

Maalauksissa näkyy monenlaisia säähän, vuorokaudenaikaan ja vuoden kiertokulkuun liittyviä tapahtumia - kun vain osaa katsoa. Paasosen kirjan luettuaan jokainen voi tutkia taideteoksia uusin silmin.

Oma arvioni: En ole suuri kuvataiteen ystävä. Ihailen toki mielelläni varsinkin kauniita maisemamaalauksia. Ja meteorologiassa on mielestäni jotain mystisen kiehtovaa. Tämä kiinnostavan erilainen taidekirja antoi paljon sekä uteliaalle mielelle että estetiikkaa etsiville silmille. Voi olla, että myös taivaalle tulee teoksen lukemisen jälkeen tähyiltyä ikään kuin uusin silmiin, on siellä sitten pilviä, tähtiä tai revontulia.