Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2017
Lukija: Jukka Pitkänen
Äänikirjan kesto: 11 h 33 min

Leevi and the Leavings -yhtyeen nokkamies Gösta Sundqvistin (1957-2003) elämäkerta Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo on puuttuva teos suomalaisen populaarikulttuurin kaanonissa. Sundqvist oli värikäs persoona ja Suomi-rockin suurmies. Monista hänen tekemistään lauluista kuten "Teuvo, maanteiden kuningas", "Pohjois-Karjala" ja "Mitä kuuluu Marja-Leena?" on tullut klassikkoja, jossa suomalainen arkitodellisuus jäsentyy omaperäiseksi lempeän humoristiseksi kokonaisuudeksi. Sundqvistin teksteissä oli myös syvempi pohjavire, jossa nousivat esiin yhteiskunnalliset teemat kuten heikomman puolella oleminen, ympäristönsuojelu ja ihmisoikeudet. 

Leevi and the Leavingsin lisäksi Sundqvist muistetaan myös Yleisradiolle tekemistään huikeista radio-ohjelmista, kuten Koe-eläinpuistosta. Hän teki myös nousujohteisen uran luotsaamansa ja omistamansa jalkapallojoukkue Johanneksen Dynamon valmentajana ja omistajana. 

Oma arvioni: Gösta Sundqvist kaihtoi sekä keikkailua että julkisuutta, mutta siitäkin huolimatta hänen merkityksensä suomalaiselle populaarikulttuurille on mittava. Häntä on perustellusti pidetty muun muassa Reino Helismaan ja Juha Vainion perinteen jatkajana. Göstan laulut yhdistävät toisiinsa jätkämäisen rahvaanomaisuuden ja ironisen rock-kulttuurin. 

Sundqvistin myyttinen ja auktoriteettikammoinen hahmo oli suomalaisen sielunmaiseman omaääninen ja suorasanainen tulkki, jonka moniulotteisuutta en ole aiemmin tullut juurikaan ajatelleeksi, vaikka monet Leevi and the Leavingsin hitit toki tuttuja ovatkin. Minuun on tehnyt suurimman vaikutuksen se, että Göstan musiikissa yhteiskunnan marginaalissa elävät ihmiset saivat äänensä kuuluviin. 

Tämän salaperäisyyden verhoa raottavan laajaan ja monipuoliseen haastattelu- ja arkistomateriaaliin perustuvan elämäkerran lukemisen jälkeen tulen todennäköisesti kuuntelemaan Gösta Sundqvistin moni-ilmeistä tuotantoa entistä tarkemmalla korvalla. Sen verran perusteellisia analyysejä Forss eri Leevi and the Leavingsin -levyjen materiaaleista teoksessaan esittää.