Anders Hansen: ADHD voimavarana - Missä kohtaa kirjoa olet?

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: Fördel ADHD. Var på skalan ligger du? (2017)
Suomentanut: Sari-Anne Ahvonen
Sivumäärä: 199 s.

ADHD ei ole rajoite - kaikki on mahdollista!

Tunnetko jonkun, joka on energinen, luova, rohkea, joustava, sinnikäs ja kekseliäs? Hän uskaltaa kyseenalaistaa eikä lannistu takaiskuista. Ehkä tunnistat piirteistä itsesi? Mutta tiesitkö, että nämä positiiviset ovat myös ADHD:n tyypillisiä piirteitä? 

Nykyään tiedämme, että kaikilla ihmisillä on ADHD:n piirteitä - sijoitumme kaikki johonkin kohtaan ADHD-kirjoa. Toisilla piirteet näkyvät hyvinkin voimakkaina, toisilla taas hyvin heikkoina. ADHD ei tuo mukanaan vain ongelmia, vaan sen positiivisista puolista voi myös hyötyä. ADHD voimavarana tarjoaa hyvien puolten lisäksi tietoa, miten selviydyt ADHD:n haittapuolista sekä mitä annettavaa erilaisilla persoonallisuuksilla on niin kotona, koulussa kuin työelämässäkin. 

Oma arvioni: Ruotsalainen psykiatri Anders Hansen (s. 1974) tarjoaa tuoreessa kirjassaan raikkaan voimavaranäkökulman ADHD:hen. Mielestäni tällainen käsittelytavan positiivinen käänne olisi tervetullut monien muidenkin lääketieteellisten diagnoosien käsittelyyn. Kysymys ei ole kuitenkaan siitä, että niihin liittyvät ongelmat kiellettäisiin kokonaan, vaan ennen kaikkea sitä, että rajoitteet nähdään enemmänkin haasteina, joihin voidaan ja kannattaa tarttua. Kukaan kun ei voi kuitenkaan etukäteen tietää, mikä kaikki onkaan lopulta mahdollista. ADHD ei ole sairaus eikä supervoimakaan, mutta se voi olla voimavara. Hansen painottaa kirjassaan, että ADHD-ominaisuuksiin liittyy aina sekä negatiivisia että positiivisia piirteitä. Esimerkiksi keskittymiskyvytön lapsi saattaa olla hyvin luova tai yliaktiivinen oppilas myös todella energinen ja aikaansaava varsinkin sellaisissa asioissa, joista hän on aidosti kiinnostunut. Siksi on tärkeää, että jokainen ihminen löytäisi omat vahvuutensa. Tässä myös vanhemmilla ja opettajilla on keskeinen rooli.  Jaan kirjailijan kanssa toiveen siitä, että yhä useampi ADHD-oireinen henkilö voisi nähdä itsensä ainutlaatuisena ihmisenä eikä "viallisena": 

Suosittelen tätä popularisoitua tiedekirjaa (kirjailijan oma luonnehdinta ja minusta osuva sellainen) kaikille ADHD:stä kiinnostuneille lukijoille taustatiedoista riippumatta. Kirja antaa varmasti jokaiselle jotain uutta ajateltavaa, ja lukuisat vanhat oletukset saavat kyytiä. Tämä kiinnostavan erilainen teos ADHD:stä  ravistelee lukijaansa, mutta ainoastaan hyvällä tavalla.