Arto Lappi: Veden ääret

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 100 s.

Olisi muutama kysymys sille kujeilijalle, päivä päivältä rypyttää peilikuvaa, mutta silmien syvyyteen jättää tajunnan, joka on yhä nuorukaisen.

Veden ääret on ihmisen matka itseensä, syville lähteille. Teos on kirjoitettu poikkeuksellisesti valmiisiin otsikoihin, jotka on poimittu kolmen tunnetun runoilijan, Mirkka Rekolan, Jyri Schreckin ja Harri Kaasalaisen, esikoiskokoelmien runojen otsikoista. 

Oma arvioni: Veden ääret on tamperelaisen Arto Lapin (s.1966) yhdeksäs runokokoelma. Teoksen runot ovat helposti lähestyttäviä ja nopealukuisia.  Ne saavat lukijan pysähtymään kiireisen arjen keskellä pohtimaan niin vuodenaikojen vaihtelua kuin ihmisen ikääntymistäkin. Tärkeänä teemana on myös runous ja runoilijaksi kasvaminen. Lapin omaäänisissä runoissa luonto puhuttelee lukijaa monitasoisesti ja kauniisti; on oravan rapsetta runkoa vasten ja lammen sinelle sirottuva ensilumi. On myös pieni lapsi ja harmaahapsi. Vaikka meillä ei olekaan muuta kuin juuri tämä hetki, runojen siivin voimme lentää eilisen kautta myös huomiseen.

Suosittelen Arto Lapin uusinta kokoelmaa kaikille kotimaisen runouden ystäville.