Esko Valtaoja: Maailmanloppu peruttu - Kootut kolumnit II

Kustantaja: Ursa
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 288 s.

Esko Valtaojan tuoreet kolumnit yksissä kansissa


Esko Valtaoja on viihdyttänyt ja valistanut ilolla ja suurella sydämellä myös lukuisilla kolumneillaan. Hän uskaltaa sanoa asiat suoraan eikä tassuttele keskitiellä siltä varalta, että joku suuttuisi. Tähän kirjaan valituissa kolumneissa Valtaoja käsittelee laajasti yhteiskunnallisia asioita ja tietenkin tiedettä ja tutkimusta. 

Kolumnini koettavat ylläpitää ja edistää järkeä, tiedettä ja humanismia. Ja jotta homma ei menisi liian paskantärkeäksi, maustan kaikkea itselleni luontaisilla periaatteilla: näsäviisaalla kaikkitietävyydellä, ärsyttämisen halulla, ihmettelyllä, ylimielisyydellä, rakkaudella maailmaan ja huonolla huumorilla. Ole samaa, mieltä, ole eri mieltä, ihastu, raivostu tai haukottele - mutta muista ajatella.
Oma arvioni: Ja ajattelemaan Valtaojan tarkkanäköiset, huolellisesti punnitut ja osuvalla huumorilla höystetyt tekstit minut saavat.  Viihdyin jälleen kerran hänen monipuolisten kolumniensa parissa erinomaisesti. Olen monista asioista Valtaojan kanssa samaa mieltä. 

Kirjoitetun tekstin jokainen sana taas on luettava itse. Jokainen sana on juuri sellainen, millaiseksi kirjoittaja on sen tarkoittanut, mutta samalla lukijan mielikuvitukselle annetaan täysi, kahlitsematon vapaus.
Niinhän se on. Lukeminen ei ole minullekaan elämästä pakenemista, vaan elämän laajentamista.  Ja tämän kirjoituskokoelman lukeminen laajensi tietämystäni monista asioista  ja sai minut kaipaamaan kolumnien kirjoittamista. Ehkä joskus vielä kirjoitankin...
Tämä runsaasti ajattelun aiheita tarjoava ja nauruhermoja mukavasti kutittava kirja on 200. tänä vuonna lukemani ja bloggaamani teos. Uskon pääseväni tavoitteeseeni. Kiinnostavien kirjojen puuttumisesta se ei ainakaan jää kiinni, sillä tällä hetkellä varauslistalla on yli kaksikymmentä teosta  ja lisäksi ovat kaikki ne lukemattomat kotikirjaston kirjat, jotka edelleen odottavat lukemistaan - no, kaikki aikanaan.