Hanna Velling: Kirjosieppo

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 252 s.

Parisuhteessa eläville ja muuten suhteisiin sotkeutuneille

Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: "Mä muutan tästä pois."

Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisser-neuvojiin. 

Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo kuvaa lämpimän realistisesti selviytymistä sokkierosta. Kaikki tunteet, kipeät ja kielletytkin, ovat mukana ihastuttavan noloina, anteeksi anelematta. Annan raiteiltaan mennyt elämä herättää myötätuntoa, mutta ei jätä murehtimaan, sillä Velling kuvaa arjesta selviytymistä ja ahdistaviakin tilanteita niin raikkaan suorin sanakääntein, ettei turhalle synkistelylle jää tilaa. 

Oma arvioni: Hanna Vellingin (1969) esikoiromaani oli ihan viihdyttävää luettavaa, vaikka en suhteisiin sotkeutunut olekaan. Hieman minua nuoremmat ja parisuhteessa elävät naiset saavat kuitenkin tästä raikkaan nuorekkaasta kirjasta varmasti enemmän irti kuin minä. Jos haluaa lukea jotakin kepeää, jossa on kuitenkin mukana myös vakavampia asioita huumorilla höystettynä, on Kirjosieppo ihan kelvollinen chick lit -lajityypin edustaja. Mitä kirjan henkilöihin tulee, Anna on hieman naiivi, ja Make - no, varsinainen kirjosieppo. Kirjalla on kyllä todella osuva nimi. Ja viehättävä kansi. Kirja, jonka luettua asiat eivät jää päähän pyörimään.