Ida Salminen & Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa

Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 278 s.

Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa on kokoelma satumuotoisia tositarinoita ihan tavallisista suomalaisista tytöistä.

"Eivät naiset voi olla lääkäreitä, arkkitehtejä, lentäjiä, pappeja, ministereitä", tytöille sanottiin. "Et voi, et osaa, et pysty. Älytöntä edes yrittää!" Ja toisaalta heitä kannustettiin: "Mikä tahansa on mahdollista. Ole oma itsesi ja tee sitä mitä haluat!"

He tarrasivat tuoliinsa rystyset valkoisina, kasvot punaisina ja pysyivät paikoillaan, kun luentosalillinen miehiä käski heitä poistumaan. He pelastautuivat Atlantin tyrskyistä yksinlennollaan. He tekevät elokuvia ja taidetta, kirjoittavat kirjoja, kehittävät tiedettä ja parantavat arkeamme. 

Kirjassa eletään 40 tytön mukana 1800-luvulta nykypäivään, ponnistetaan erilaisista lähtökohdista, kompastellaan ja toteutetaan haaveita. Tuttujen ja vähemmän tunnettujen naisten elämäntarinat kannustavat, inspiroivat ja jättävät jäljen. Kirja muistuttaa niin pieniä kuin isompiakin lukijoita siitä, että pystymme aina paljon enempään kuin mitä rohkenemme edes ajatella.

Oma arvioni: Ihastuin kirjan kansikuvaan. En edes miettinyt teoksen aihetta tai kohderyhmää sen enempää, kun valitsin kirjan lukulistalleni. Nyt kirja on luettu ja se tarjosi kiinnostavia tarinoita Aurora Karamzinista Noora Rätyyn, kannustavia esimerkkejä rohkeista tytöistä, jotka uskoivat itseensä ja halusivat muuttaa maailmaa - ja muuttivatkin. Kirjan tarinat veivät lukijan myös kiehtovalle aikamatkalle historiaan. Tielle, jota olemme kulkeneet kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Tähän liittyen Minna Canth totesi aikoinaan osuvasti - ja edelleen ajankohtaisesti: 

Naiskysymys on koko ihmiskunnan kysymys. 

Aina kannattaa yrittää.  Joskus oman tien raivaaminen voi olla todella vaikeaa, mutta kyllä sinnikkyys lopulta yleensä palkitaan. Siinä tämän elämänmyönteisen teoksen keskeinen sanoma muutamaan lauseeseen tiivistettynä. 

On uskallettava katsoa kauas tulevaisuuteen. On uskallettava ajatella suuresti ja rohkeasti.

Näin totesi aikoinaan Helle Kannila (1896 - 1972), suomalaisen kirjastolaitoksen keskeinen vaikuttaja. Ja samanlaista eteenpäin katsomista vaaditaan myös tämän päivän tytöiltä, jotta maailma voisi muuttua nykyistä tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Työtä kyllä riittää, mutta yksikin ihminen voi tehdä paljon, mikäli Helvi Sipilään on uskominen, ja miksei olisi. Samoilla linjoilla on myös presidentti Tarja Halonen:
Mitä haluat maailmassa muuttaa? Pidä siitä kiinni. Tilaisuuksia tulee aina, ole valmis ottamaan haasteita vastaan.

Suosittelen tätä erinomaista ja voimaannuttavaa kirjaa kaikille tytöille, siis sekä entisille että nykyisille. Uskotaan rohkeasti unelmiimme ja tehdään sitä, mitä itse haluamme. Meistä on vaikka mihin!