Jussi Adler-Olsen: Vartija

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2017
Tanskankielinen alkuteos: Den grænseløse (2014)
Suomentanut: Katriina Huttunen
Sivumäärä: 570 s.

Rikostutkija Carl Mørckin puhelin soi kesken hänen päiväuniensa Kööpenhaminan poliisitalossa, eikä apua pyytävä kollega Bornholmin saarelta saa kovin lempeää vastaanottoa. Muutaman tunnin päästä käy ilmi, että Carlin kylmäkiskoisuudella on ollut katastrofaaliset seuraukset. 

Järkyttävä välikohtaus johtaa Carlin yhdessä Osasto Q:n kanssa ratkomaan 17 vuotta vanhaa tapausta, jossa suositun opiskelijatytön ruumis löydettiin oppilaitoksen läheltä, korkealta puun oksalta.

Lopulta Osasto Q pääsee taivaankappaleita palvovan yhteisön ja sen karismaattisen johtajan jäljille. Mutta lahkon lujatahtoinen avainhenkilö ei kaihda keinoja suojellessaan itseään ja valittuaan.

Vartija on Adler-Olsenin kuudes romaani ratkaisemattomia rikoksia ratkovasta Osasto Q:sta. Koukuttava jännitystarina kertoo rajojen ylittämisestä ja pakkomielteisestä rakkaudesta.

Oma arvioni:  Pidän kovasti Adler-Olsenin Osasto Q -sarjasta, vaikka en olekaan kaikki kirjoja järjestyksessä lukenut. No, periaatteessa nämä rikosmysteerit toimivat ihan mukavasti erillisinä tarinoinakin. Tässäkin dekkarissa on varsin värikäs henkilögalleria. Vauhdikkaat käänteet pitävät lukijan mielenkiintoa hyvin yllä. Kerronta on jälleen sujuvaa - ja tuttua huumoriakin löytyy. Vartija on siis taattua tanskalaista Adler-Olsen -laatua. Suosittelen sarjaa lämpimästi.