Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 269 s. + 16 kuvasivua

Leave me alone. I know what to do.

Tämä kirja on kertomus vaatimattomista oloista lähteneestä ihmisestä, joka murtautui epätavallisen ammatin huipulle. Tämä kirja kertoo ajamisesta, perheestä, luottamuksesta, rakkaudesta, vapaa-ajasta ja nuoren miehen elämän tähänastisista dramaattisista hetkistä. Ääneen pääsevät Kimi Räikkösen lisäksi hänen äitinsä, veljensä, vaimonsa, uskotut ystävät sekä työtoverit managerista mekaanikkoihin ja muihin kuskeihin. 

Tuntematon Kimi Räikkönen on hurja, humoristinen ja liikuttava kirja - sen luettuasi tiedät mitä puhuu ihminen, joka ei yleensä puhu, ja mitä ajattelee ihminen, jonka moni tietää mutta harva tuntee.

Oma arvioni: En seuraa juurikaan formuloita. Tiedän toki, että tällä hetkellä suljettuja ratoja kiertää kaksi taitavaa suomalaista kuljettajaa - ja toinen heistä on Kimi Räikkönen. Kari Hotakainen on yksi suosikkikirjailijoitani. Kun kuulin, että hän kirjoittaa kirjaa Kimi Räikkösestä, oli jotenkin heti selvää, että haluan tuon teoksen lukea. Mutta enemmän kirjoittajan kuin kohteen takia, myönnän. Hotakainen tarkastelee formulamaailmaa ulkopuolisen silmin eikä nosta Räikköstä jalustalle. Kirjaa lukiessa Kimi Räikkösestä piirtyy icemania monipuolisempi kuva; Räikkönen on joidenkin mukaan myös wiseman - ja etenkin lastensa kanssa ollessaan mielestäni myös niceman. Vaikka Kimi onkin tunnettu vähäpuheisuudestaan etenkin median edessä, luonnehtivat hänen ystävänsä miestä puheliaaksi. Kimille ajaminen on ollut aina kuitenkin huomattavasti tärkeämpää kuin siitä puhuminen. 

Ei mua ole pelottanut. Jos oikein pelottaisi, niin kannattaisi lopettaa. Mä diggaan olla siellä autossa, ajaminen on ainoa hieno asia koko siinä hommassa, autossa saa olla rauhassa. 

Kimi Räikkösen tähänastisen elämän tarina on osoitus siitä, että vaatimattomista lähtökohdista voi ponnistaa pitkälle. Helppoa se ei ole, mutta kovalla työllä ja kannustuksella se saattaa onnistua. Toki Räikkösen tapauksessa osansa on myös ilmiömäisellä lahjakkuudella Kysymys on ennen kaikkea siitä, että jokainen yksilö löytäisi omat vahvuutensa ja saisi mahdollisuuksia niiden kehittämiseen. Vaikka kaikista kolmevuotiaaksi asti puhumattomista, lukihäiriöisistä ja ammattikoulutuksen keskeyttäneistä pojista ei suinkaan tule maailmanmestareita, joidenkin kohdalla sekin on mahdollista. 

Kokonaisuudessaan kirja oli mielestäni ihan mukavaa luettavaa. Ainoa asia mikä lukukokemusta selkeästi häiritsi olivat tekstin sekaan ripotellut korostetut lainaukset. Teksti olisi ollut eheämpää ilman niitä, nyt ne olivat mielestäni vain tarpeetonta toistoa. Ilahduin siitä, että Räikkösen uran yksityiskohdat sijoitustietoineen oli koottu kirjan loppuun. Näin Hotakainen onnistui mielestäni piirtämään henkilökuvaa Kimi Räikkösestä ihmisenä - ei vain F1-kuljettajana.