Kirja-arvio: Tuire Malmstedtin Pimeä jää


Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 352 s.
Unien kuvissa pimeä jää. Kun kaikki on mennyt, pimeä jää.
Tuire Malmstedtin (s.1974) esikoiskirja on monikerroksinen ja vaikuttava psykologinen trilleri.  Kauhistuttavat tapahtumat järkyttävät Savonlinnan ja pienen kalastajakylän Oravin idylliä ja alueella asuvien ihmisten mielenrauhaa. Millainen ihminen voi sulloa lapsen katiskaan, ja mitä murhatulta 9-vuotiaalta tytöltä löydetty kaulakoru viestittää? Tutkinnan edetessä alkaa näyttää entistä vahvemmin siltä, että enää ei voi luottaa keneenkään. Oikein mikään ei tunnu olevan sitä miltä näyttää. Mutta kenen puolesta tai ketä oikeastaan pitäisikään pelätä? Sympaattiset ja mukavan rosoiset poliisit Isa ja Niiles joutuvat uransa haastavimman tehtävän eteen - umpikujia on edessä vähän joka puolella, vai onko sittenkään... 

Pimeä jää on Isa Karos -dekkarisarjan vahva avaus. Se vie lukijan syvälle ihmismielen syövereihin, sen kylmään ja pimeään ytimeen. Se on myös tunteita täynnä oleva matka suureen suruun ja kipeään kaipaukseen. Kirjallisena tuotoksena dekkari on kaikessa moniaineksisuudessaan eheä ja hyvin kirjoitettu kokonaisuus, jossa myös dialogi toimii hyvin. Ja löytyypä teoksesta sellaisiakin lyyrisiä elementtejä, jotka osaltaan lieventävät kirjan keskeiseen aiheeseen eli lapsen murhaan liittyvää väistämätöntä ahdistusta. Voin kuvitella, että sellaisille vanhemmille, jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet lapsensa, tämä kirja saattaa olla liian rankkaa luettavaa. Siitäkin huolimatta, että Pimeässä jäässä ei väkivallalla onneksi mässäilläkään. 

Suosittelen Tuire Malmstedtin esikoiskirjaa kaikille tuoreen ja laadukkaan kotimaisen dekkarikirjallisuuden ystäville. Jos haluat kokea pysähdyttävän ja koskettavan lukuelämyksen yllätyksellisen jännityksen parissa, Pimeä jää on mielestäni erinomainen valinta. Tulen lukemaan Isa Karos -sarjaa todella mielelläni jatkossakin, enkä varmasti ole ainoa.

Lämmin kiitos saamastani arvostelukappaleesta.