Malin Persson Giolito: Suurin kaikista

Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2017
Ruotsinkielinen alkuteos: Störst av allt
Suomentanut: Tarja Lipponen
Sivumäärä: 415 s.

Ilma on harmaa, ruudinsavusta sumea. Kaikkia muita paitsi minua on ammuttu. Minussa ei ole naarmuakaan. 

Kaikkein rikkaimmat ja kaikkein syrjäytyneimmät kohtaavat ani harvoin, mutta Djursholmin lukiossa sekin on mahdollista. Heitä on viisi nuorta ja opettaja. Yhdeksän kuukautta myöhemmin alkaa oikeudenkäynti, jossa syytettynä on 18-vuotias Maria Norberg. Maja, valtakunnan vihatuin teini, Djursholmin massamurhaaja.

Suurin kaikista on suuri oikeussalidraama ja psykologinen trilleri, joka tavoittaa hämmentävän hienosti nuoren päähenkilön ja hänen ystäviensä maailman. Rikkaat mellastavat kohti suurta tragediaa, jossa jokainen on päätyä surman suuhun. Vain Maja päätyy syytettyjen penkille.

Oma arvioni: Eipä tuohon takakansitekstiin juuri lisättävää ole. Jos haluat lukea vangitsevan hyvän psykologisen trillerin, lue ihmeessä Suurin kaikista. Itselläni lukukokemuksen intensiivisyys kärsi hieman siitä, että syysflunssan iskeminen esti lukemisen muutaman päivän ajaksi kokonaan. Muussa tapauksessa kirja olisi varmasti tullut ahmittua varsin nopeasti. No, onneksi lukeminen sujuu taas. On tämä lukutaito sen verran hieno taito, että sitä haluaisi käyttää ihan joka päivä. Hyvää kansainvälistä lukutaitopäivää myös sinulle!