Nuotio & Soininen: Sakset tyynyn alla

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 302 s.

Jännitystä ja sydämentykytyksiä Salome Virran seurassa


Salome kuulee yhdenillan ihastukseltaan Antwerpenissa tehdyistä oudoista murhista, joissa uhrin rintaan on isketty saksilla kuva Frederick Elwellin maalauksesta vuodelta 1942. Tapaus vetää Salomea puoleensa magneetin tavoin. Miksi murhaaja on käyttänyt juuri tätä kuvaa? Kuka on Elwellin mallina istunut kaunis nainen?

Vuonna 1942 Antwerpen on saksalaisten miehittämä. Kaunis ompelijatar Margot käy salaista kirjeenvaihtoa vihollista maan alle paenneen sulhasensa kanssa. Toimeentulo on niukkaa, eikä asiakkaita ole varaa valita. Nuori, yksinäinen nainen on helppo saalis natsiupseereille. Tai niin voisi luulla.

Oma arvioni: Historian ja taiteen yhdistäminen oli mielestäni tämän viihdyttävän taidemysteerin parasta antia. Kerronta eteni sujuvasti kahdessa ajassa - neljäkymmentäluvulla ja nykyhetkessä. Kirjassa sattumuksia riitti, eivätkä kaikki olleet kovinkaan uskottavia, mutta siitä huolimatta juoni veti ihan mukavasti. Salome tosin ärsytti jopa vieläkin enemmän kuin sarjan ensimmäisessä osassa. Mutta pidin kuitenkin siitä sinnikkyydestä, jolla hän dokumentaristina paneutui rikosten selvittämiseen. 

Tätä taidejännäriä lukiessani mietin moneen otteeseen, millaista olisi kirjoittaa kirja yhdessä jonkun kanssa. Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen ovat minusta löytäneet  hienosti yhteisen äänen. Yhdessä kirjoittaminen on toimiessaan varmasti todella antoisaa.