Päivi Lipponen: Ihmisyyden vuoksi

Kustantaja: WSOY
julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 424 s.

Historia avautuu ihmiskohtaloiden kuvauksessa. 

Päivi Lipposen (s. 1967) romaani vie lukijan Euroopan suurten murrosten, aatteiden ylivallan ja maailmanpalon vuosiin 1937-1945. Romaani käsittelee äärimmäistä aihetta: hiljaista sopeutumista vähittäiseen kehitykseen, joka johtaa lopulta rikoksiin ihmiskuntaa vastaan.

Ihmisyyden vuoksi -romaanin Timo toimii punajohtajana Helsingin repeytyessä kahtia kansalaissodan taisteluissa. Myöhemmin hän siirtyy Neuvostoliittoon rakentamaan kommunismia. Tytär Aila päätyy 1930-luvulla Berliiniin asumaan juutalaisperheessä, joka joutuu vaihe vaiheelta ahtaammalle - ja lopulta siirretyksi Varsovaan ghettoon - natsivallan säätäessä uusia lakeja. Perheen tytärtä kuitenkin ihailee Hitler-jugendissa kasvanut Hans, joka järjestää rakkaalleen ruokaa siitä huolimatta, että juutalaisten auttamisesta on säädetty kuolemanrangaistus.

Romaani on faktafiktiota; sen tapahtumat, ihmiskohtalot ja suuri osa repliikeistä viittaavat dokumentoituihin aineistoihin, joista on teoksessa kattava lähdeluettelo. 

Oma arvioni: Päivi Lipponen kuvaa historiallisessa esikoisromaanissaan niitä tapahtumia, jotka johtivat Euroopassa länsimaisen kulttuurin hyveiden rappeutumiseen. Kirjaa lukiessa ja sen valottamia ihmiskohtaloita miettiessä toivoo todella, että ihmiskunta olisi oppinut virheistään. Sodissa kun kaikki osapuolet ovat aina häviäjiä. Oikeusvaltio on arvokas asia, jota meidän tulee vaalia niin hyvin kuin suinkin kykenemme. 

Kerronta on sujuvaa ja tarina pääosin varsin uskottavaa. Kirja on kaunokirjallinen tuotos eikä siinä ole oppikirjamaisuutta, vaikka kirjoittaja historianopettaja onkin. Suosittelen tätä romaania lähihistoriasta kiinnostuneille lukijoille.