Taru Anttonen & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 256 s.

Pienille ja isoille sankareille


Alma, Armi Ratia, Aurora Karamzin, Helena Ranta, Irja Askola, Kaarina Maununtytär, Koko Hubara, Minna Canth, Tarja Halonen, Tove Jansson... ja kymmeniä muita sankareita. 

Tämä kirja kertoo rohkeista suomalaisista naisista eri vuosikymmeniltä. Kaikki sankarit ovat kulkeneet omia polkujaan ja saaneet siten aikaan jotain tärkeää. Heidän esimerkkinsä innostaa ja rohkaisee uskomaan itseensä ja kurkottamaan kohti unelmia.

Oma arvioni: Sankaritarinoita tytöille on itse asiassa jo kolmas tytöille suunnattu "voimakirja", jonka olen lukenut lyhyen ajan sisällä. Ja mikäpä siinä, kyllähän maailmaan inspiroivia tarinoita mahtuu. Tämän värikkään teoksen laajaa tekijäjoukkoa, 24 kirjoittajaa ja 41 kuvittajaa, on innoittanut Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirja, ja tällä suomalaisten rohkeiden naisten tarinoita kertovalla teoksella onkin aika paljon yhteistä esikuvansa kanssa. Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa -kirja on sekin  varsinkin sanomaltaan samansuuntainen. Näistä kahdesta suomalaisten naisten saavutuksista kertovasta teoksesta löytyy myös monia samoja sankareita.

Sankaritarinoita tytöille esittelee kiinnostavan ja kirjavan joukon naisia. Mukana on poliitikkoja, taiteilijoita, urheilijoita, tutkijoita, tunnettuja ja tuntemattomampia. Ilahduin erityisesti huomatessani, että kirjaan on valittu myös monia johonkin vähemmistöön kuuluvia naisia; maahanmuuttajasta, romaniin, saamelaisesta vammaiseen. Näin suomalaisista sankarinaisista muotoutuu pienten ja isompien lukijoiden mieliin toivottavasti mahdollisimman monimuotoinen kuva. Ja hyvä niin, sillä järjestöneuvos Liisa Kauppisen sanoja lainaten: 
Ei ole olemassa erikseen vammaisia ja muita ihmisiä, vaan olemme kaikki erilaisia yhdenvertaisin oikeuksin.
Kirjan kertomusten keskeisenä viestinä on osoittaa, että sankarilta ei vaadita supervoimia eikä välttämättä rohkeuttakaan, kuuluisuudesta nyt puhumattakaan. Suuretkin vaikeudet ovat  voitettavissa, jos sinnikkyyttä löytyy riittävästi ja yksilö uskoo unelmiinsa ja osaa pyytää apua tarvittaessa ja myös saa sitä.  Siispä:

Muista että sinäkin olet sankari. Se ei vaadi paljoa, riittää kun olet oma itsesi.  
Suosittelen tätä voimaannuttavaa kirjaa lämpimästi kaikille tytöille, mutta sopii se toki mainiosti luettavaksi kaikille muillekin.