Cecilia Samartin: Kirottu kauneus

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: Beauty for Ashes (2017)
Suomentanut: Kristiina Vaara
Sivumäärä: 316 s.

Riistetty nuoruus

Las Vegas, unelmien ja painajaisten kaupunki. Yksi sen kimmeltävistä loistohotelleista pitää vankinaan 19-vuotiasta Inesaa. Hän on pomonsa ykköstyttö ja ostettavissa tärkeimpien asiakkaiden käyttöön. 15-vuotias Karla kerää asiakkaita kuin hunaja kärpäsiä. Hänen kauneutensa on "tähdistä ja kuusta", niin kuin äidillä oli tapana sanoa. Turistisäihkeen ulkopuolella, hylätyssä asuntovaunussa majailee 9-vuotias, saparopäinen Sammy. Hän on karannut kotoaan Ohiosta ja piileksii poliisia.

Tässä armottomassa aavikkokaupungissa tyttöjen välille syntyy liittolaisuus ja toive vapaudesta. Pakoa voi yrittää kuitenkin vain kerran, ja kintereillä huohottavat orjamarkkinoiden pahimmat pedot. 

Cecilia Samartinin Kirottu kauneus on kertomus ystävyydestä, toivosta ja selviämisestä. Se pakottaa ahmimaan sivuja kuin hyytävä jännäri ja johdattaa syvälle ihmiskaupan syövereihin kuin terävä dokumentti. 

Oma arvioni: Eipä tähän takakansitekstiin jää juurikaan lisättävää. Cecilia Samartin (s. 1961) jatkaa tutulla tyylillään. Hän kirjoittaa ihmisistä ihmisille kauniisti ja tunteisiin vetoavasti. Tämän teoksen aihe on toki kaukana kauniista. Se on suorastaan ahdistava, sillä on kauheaa ajatella, että ihmiskauppaa on tänäkin päivänä joka puolella maailmaa. Ihmisten julmuus on käsittämätöntä ja pahuutta on kaikkialla. Vaikka siltä haluaisi välillä sulkea silmänsä, on se lähes mahdotonta. Mutta ihme kyllä, kirjassa kuvatuista kauheuksistakin on mahdollista selvitä - myös ihan oikeasti. Lukukokemuksena Kirottu kauneus oli niin koskettava ja vaikuttava, että se jättää jäljen, joka säilyy vielä pitkään kirjan lukemisen jälkeen.

Kirjan kansikuva on mielestäni todella kaunis ja symbolisesti teoksen päähenkilöitä hyvin kuvastava. Jos haluat lukea kirjan, joka samalla sekä järkyttää että tuo toivoa, Kirottu kauneus on erinomainen valinta.