Jari Tervo: Aamen

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 328 s.

Elämä on sarja pieniä ja kiusallisia naurettavuuksia, äitini sanoi lämpimästi. Kuolema on samanlainen, mutta vain eloon jääville, hän lisäsi.
Mestarillinen satiiri aikamme Suomesta ja niistä voimista, jotka moukaroivat ihmisiä täällä, tässä ja nyt.

Leo Maanvilja vaeltaa huhtikuisessa Helsingissä kuljettaen pomppulinnaa vikiseväpyöräisellä lavetilla mielenosoitukseen, isänmaan asialle. Lähes 80-vuotisen taivalluksensa päätteeksi hän aikoo viedä alttarille nuoruudenrakkautensa - autuaan tietämättömänä siitä, että samaan aikaan poliisi etsii häntä rikoksesta epäiltynä. Aivoinfarktin runteleman Leon jälkeen ääneen pääsevät sekä kertojien jononmittainen joukko että sosiaalisen median kaikkitietävä kuoro.

Jari Tervon väkevä yhdenpäivänromaani avaa panoraaman suomalaiseen mielenmaisemaan, joka on  arvaamaton kuin päivän sää.

Oma arvioni: Jari Tervon (s. 1959) uutuusromaani Aamen on tragikoominen kertomus 2010-luvun Suomesta, jossa ovat läsnä sekä perusjunttius että kansainvälisyys. Teoksen kertojagalleria on mielestäni suorastaan hengästyttävän moni-ilmeinen ja -ääninen. Tämä haastaa lukijaa pysymään valppaana, jotta tajunnanvirtaa pystyy seuraamaan ja nerokkaasta sanailusta nauttimaan. Osa ihmisistä on järjissään, osa aivan sekaisin. He kaikki elävät omissa todellisuuksissaan kohtaamatta toisiaan. Yhtenäistä maata ei enää ole, ja Suomi somessa ryöppyävine vihapuheineen on julmempi kuin ennen. Yhdenpäivänromaaniksi Aamen on minusta taiturimaisen kirjailijan loistava tyylinäyte. 

Jos etsit kirjaa, joka ottaa kantaa tämän päivän ilmiöihin olemalla samalla viihdyttävä, suosittelen lämpimästi tarttumaan Jari Tervon uusimpaan teokseen. Aamen.