Juha Itkonen: Ihmettä kaikki

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Lukija: Jussi Puhakka
Äänikirjan kesto: 8 h 26 min

Ihmettä kaikki on Juha Itkosen omakohtainen romaani siitä, miten poikkeustilojenkin keskellä arjen on jatkuttava.

Nelihenkisen perheen elämä on asettunut uomiinsa. Iltatähden ilmaantuminen ei suju odotetulla tavalla, vaan vanhemmat joutuvat mahdottoman valinnan eteen. Yllätykset eivät lopu senkään jälkeen, sillä seuraavaksi he löytävät itsensä vastasyntyneiden teho-osastolta. Elämä on arvaamaton ja heiveröinen, mutta silti vahva ja ainutkertainen. 

Oma arvioni: Ihmettä kaikki itkettää ja hymyilyttää. Se saa miettimään elämän arvokkuutta ja arvaamattomuutta. Se on koskettava kertomus surusta ja ilosta ja siitä, kuinka lähellä toisiaan ne usein ovat. Tarina on kaunistelemattoman rehellinen kuvaus ennen kaikkea isän kipuilusta ja kamppailusta suurten kysymysten äärellä. Mutta loppujen lopuksi pienin on kuitenkin suurinta ja heikkous vahvuutta. Itkonen kirjoittaa toisaalta suorasanaisesti, toisaalta herkän runollisesti, ja Jussi Puhakan lukemana teksti menee ihon alle. 

Minä, entinen keskonen, en pystynyt kuuntelemaan tarinaa kuivin silmin, joten nenäliinapakkaus kannattaa varmuuden vuoksi varata käden ulottuville. Suosittelen kirjaa erityisen lämpimästi niille, joita aihe koskettaa, mutta raskaana olevien kannattanee siirtää tämän teoksen lukeminen siihen vaiheeseen, kun oma vauva on selvinnyt turvallisesti kohdun ulkopuolelle ja kaikki on toivottavasti hyvin. 

P.S. Kirjailija lahjoittaa tekijänpalkkionsa HUS:n vastasyntyneiden teho-osastolle.