Linda Liukas: Hello Ruby - Matka tietokoneeseen

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: The Great Journey through the Computer (2016)
Suomentanut: Kirsikka Myllyrinne
Sivumäärä: 84 s.

Rubylla on tylsää, mutta onneksi isän tietokone on aina yhtä kiehtova. Tänään tietokone ei kuitenkaan toimi - kuka löytäisi kadoksissa olevan osoittimen? Ruby ja valkoinen hiiri tipahtavat tietokoneen sisälle ja tapaavat joukon jännittäviä uusia ystäviä. Ketkä majailevat koneessa? Ja kuka jätti tassunjäljet isän työpöydälle?

Tietokoneen sisällä on superjännää. Haluatko kurkistaa? Rubyn johdolla pääset tutustumaan tietokoneen toimintaan. 

Oma arvioni: Hello Ruby -kirjasta tuttu neuvokas Ruby sukeltaa bittien ja käyttöjärjestelmien ihmeelliseen maailmaan oppiakseen ymmärtämään, miten tietokoneet oikein toimivat. Kirjan avulla lapset oppivat ajattelemaan, että tietokoneet ovat ikään kuin hyviä ystäviä, joiden kanssa voi tehdä kaikenlaisia kivoja asioita. 

Tarinan lukemisen lisäksi tässä kirjassa askarrellaan myös ikioma tietokone kaikkine komponentteineen ja ohjelmasovelluksineen. Aikamoinen suoritus 5-vuotiailta ja sitä vanhemmiltakin lapsilta. No, toisaalta tänä päivänä lapset kyllä elävät erilaisten tietoteknisten laitteiden keskellä jo pienestä pitäen, mutta silti. Monet kirjan keskustelunaiheista kun tuntuvat minusta varsin haasteellisilta aikuisillekin. Eikä tietokone minullekaan sentään kovin vieras laite ole. Onneksi kirjassa on kuitenkin pieni sanasto vaikeimpien käsitteiden selittämisen tueksi. Luulenpa, että monissa perheissä sille on kyllä käyttöä. 

Mutta kaiken kaikkiaan tässä Hello Ruby -sarjan toisessa kirjassa on lukuisia harjoitustehtäviä, joiden parissa on varmasti mukava viettää aikaa vaikkapa koko perheen kesken, jos tietokoneiden ihmeellinen maailma kiinnostaa. Ja seuraavaksi Rubyn matkassa internetiä ihmettelemään...