Linda Liukas: Robotti koulussa

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 96 s.

Julialla on maailman paras lelu: fiksu ja söpö pikku robotti. Rubyn ja Julian mielestä robotinkin pitäisi päästä oppimaan, mutta kuinka robotilta sujuu koulunkäynti? Yhdessä tytöt ja robotti selvittävät, missä asioissa ihmiset ja tietokoneet ovat samanlaisia ja missä asioissa erilaisia. Robotin taidot yllättävät lopulta sekä lapset että opettajan!

Työkirjan harjoituksissa tutustutaan koneoppimiseen ja otetaan selvää, miten koneita koulutetaan. 

Oma arvioni: Hello Ruby -sarjan uusimmassa osassa seikkaillaan tekoälyn maailmassa. Tänä päivänä lapset elävät maailmassa, jossa tietokoneet muun muassa kuuntelevat, suosittelevat ja oppivat jatkuvasti uusia asioita. Tekoäly pyörittää esimerkiksi älypuhelimia ja parantaa netin palveluja jo nyt ilman, että edes huomaamme sitä. Jotta ihminen ja tietokone voivat toimia todellisena tehotiiminä, on tärkeää oppia ymmärtämään, kuinka konetta voidaan opettaa. Oppiakseen tietokone tarvitsee aina tuhansia esimerkkejä. 

Vaikka robotit voivat tulevaisuudessa olla apuna monissa töissä, kokonaan ne eivät voi ihmisiä kuitenkaan korvata, onneksi. Kyllä minä ainakin luen jatkossakin mieluummin ihmisten kuin robottien kirjoittamia kirjoja. 

Tämä kirja sopii mielestäni erityisen hyvin kouluissa käytettäväksi, puhutaanhan nykyään niin paljon digiloikasta - ja ihan syystä.