Lucia Berlin: Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia - Siivoojan käsikirja 2

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: A Manual for Cleaning Women: Selected Stories by Lucia Berlin
Suomentanut: Kristiina Drews
Sivumäärä: 291 s.

"Lucia Berlin oli siivooja ja alkoholisti, joka kirjoitti kuin enkeli."   Suvi Ahola, Helsingin Sanomat

Siivoojan käsikirjan ensimmäinen osa julkaistiin suomeksi syksyllä 2017. Se sai lukijoilta ja kriitikoilta hurmioituneen vastaanoton. Kokoelman odotettu toinen osa Tanssia ruusuilla tarjoaa nautinnollisen paketin Lucia Berlinin teräviä havaintoja elämän säröistä, säihkeestä sekä sisusta ja huumorista, jotka kannattelevat elämän isoissa ja pienissä myrskyissä. 

Oma arvioni: Mikä idea on alkusanoissa, jotka selittävät tekstejä aivan kuin ne eivät lukijalle muuten avautuisi? En ymmärrä ja siksi en niitä tällä kertaa loppuun asti lukenutkaan - olivathan ne kaiken lisäksi samat kuin ensimmäisessä osassa. 

Kirjoittaja puhuu eletystä elämästä, myös sen rujosta puolesta kuten esimerkiksi alkoholismista, rehellisesti ja vaivattomasti. Riippuvuuden raastavuus tulee teksteissä ilmi, mutta novelleista näkyy sekin, että Berlin osasi myös nauraa itselleen. Sävy on kuitenkin monissa tarinoissa synkempi kuin Siivoojan käsikirja 1:ssä.  

Molemmat kirjat toimivat hyvin erillisinä teoksinakin yhteisine alku- saatesanoineen, mutta kokonaisuus hahmottuu luonnollisesti paremmin, jos nämä kaksi erillistä nidettä lukee peräkkäin. Suosittelen näitä laadukkaita novelleja kaikille oivaltavan ja oikuttelevan proosan ystäville.