Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: Drömfakulteten (2006)
Suomentanut: Outi Menna
Sivumäärä: 390 s.

Unelmien tiedekunta on rankka, runollinen romaani, joka kertoo feministisestä SCUM-manifestista ja Andy Warholin ampumisesta tunnetun Valerie Solanasin elämäntarinan.

Oma arvioni: Unelmien tiedekunta on monitasoinen ja taidokas kirjailijan taidonnäyte. Mutta se on myös todella rankka romaani rankan elämän eläneestä Valerie Solanasista, joka oli yhdysvaltalainen radikaalifeministi ja kirjailija, joka muistetaan yrityksestään murhata pop-taiteilija Andy Warhol sekä SCUM-manifestista, jossa suositeltiin vain naisista koostuvan yhteiskunnan perustamista ja kaikkien miesten tuhoamista. Surkea ja traumaattinen lapsuus on jättänyt Solanasiin pysyvät jälkensä, joten miesviha onkin teoksessa vahvasti läsnä, samoin kuin mielenterveyden järkkyminen, huumeet ja prostituutiokin. Rankkoja teemoja on siis enemmän kuin tarpeeksi. 

Unelmien tiedekunta nosti Sara Stridsbergin (s. 1972) kuuluisuuteen ja teos palkittiin jo vuonna 2007 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla. Yllätyin huomatessani, että kirja on suomennettu vasta tänä vuonna. Romaani on dokumentaarisia aineksia ja fiktiota yhdistelevä hidastempoinen ja hajanaiselta tuntuva ja psykedeelinen kokonaisuus, joka kuitenkin piti otteessaan samaan tapaan kuin jännittävä murhamysteeri. Dekkariksi en tätä rohkeaa romaania kuitenkaan luonnehtisi. Kirjailijan sanoin kysymys on kirjallisesta fantasiasta, mikä onkin mielestäni ihan kuvaavasti sanottu. 

Jos feminismin juuret kiinnostavat etkä kavahda vaikeitakaan aiheita, kannattaa tutustua Unelmien tiedekuntaan.