Sarah Knight: Viis veisaamisen elämänmullistava taika

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: The Life-Changing of Not Giving a F*ck
Suomentanut: Riie Heikkilä
Sivumäärä: 208 s.

Täyttävätkö elämäsi anopin nimipäiväjuhlat, bikinikuntoon pääseminen, kyttääjänaapurin valitukset ja tuntikausia kestävät palaverit? Nokkela ja hillitön opas kertoo, kuinka voit hankkiutua eroon ikävistä velvollisuuksista ja riippakivistä, häpeästä ja syyllisyydestä - ja alkaa käyttää aikaasi mieluummin niihin ihmisiin ja asioihin, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Viis veisaamisen elämänmullistava taika esittelee idioottivarman kaksivaiheisen menetelmän, jolla voit raivata arkesi ja ajatuksesi. Nerokas menetelmä vapauttaa sinussa vähät välittämisen voiman. 

Marie Kondon siivouskirja on saanut ihmiset ympäri maailman karsimaan tavaroitaan. Yksi näistä ihmisistä oli kustannustoimittaja Sarah Knight, joka irtisanoutui työstään, järjesti miehensä sukkalaatikon ja tunsi olonsa fantastiseksi. Sitten hän päätti alkaa karsia muutakin. Viis veisaamisen elämänmullistava taika on käännetty 20 kielelle, ja sitä on myyty yli 300 000 kappaletta. 

Oma arvioni: Elämänmullistavassa taiassa on kysymys ennen kaikkea priorisoinnista. Se on iloa ärsytysten sijaan ja valintojen tekemistä velvollisuuksien kustannuksella. Se on myös mielipiteitä ja tunteita. Kirjassa esitellään EnAioPyydelläAnteeksi -menetelmä, jonka tavoitteena on raivata elämästä ärsytyksen lähteitä, jotta meille jäisi enemmän aikaa todellisille ilonaiheille. Näin vapautuu samalla usein myös energiaa ja rahaa. 

EnAioPyydelläAnteeksi -menetelmä on pitkälti aktiivista viis veisaamista tai piittaamista. Vaikka päättäisit viis veisata jostakin, toinen askel yleensä vaatii sinulta jonkinlaista toimintaa - joudut kieltäytymään kutsusta, ilmoittamaan että et pääse kokoukseen tai selittämään millainen uusin henkilökohtainen linjasi on. Ja tietenkin on asioita, joista saatat päättää piitata, ja niihin kuluu aikaa, energiaa ja rahaa - vaikka niihin tietenkin panostat oikein mielelläsi. 
Jos olet väsynyt esittämään olevasi jatkuvasti kiinnostunut ja innoissasi kaikesta vain mukautuaksesi toisten toiveisiin ja haluaisit olla oma itsesi ja elää parasta mahdollista elämää juuri sinulle, tutustu ihmeessä tähän rohkaisevaan kirjaan. Huomasin lukiessani soveltaneeni tietämättäni oppaan "oppeja" omassa elämässäni luopumalla muun muassa iloa tuottamattomista vapaa-ajanviettotavoista. Piittaamattomuuslistojen laatimista kannattaa ainakin kokeilla, sillä niitä miettiessä oppii kyllä itsestään yhtä ja toista. Suosittelen.