Antti Heikkinen: Kehveli

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 256 s.

Hatunnosto suomalaisille veijaritarinoille

Antti Heikkisen Kehveli on humoristinen selviytymistarina, joka sikiää sodasta ja syntyy moraalin puutteesta, kärsii rauhan aikana, naulitsee ristiin tai rastiin. Siinä eletään, rakastetaan, kuollaan ja haudataan. sekä ylösnoustaan kerta toisensa jälkeen, koska ei kukaan nouse ylös niin topakasti kuin vähän semmoinen kehveliluonteisempi eläjä.

Antti Heikkinen on suomalaisen romaanikirjallisuuden merkittävimpiä uusia ääniä.

Oma arvioni: Antti Heikkisen tuoreimmassa romaanissa seikkailee Kehveli, tuo hyväntahtoinen ja oikeudentuntoinen koheltaja, jolle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista maamme vaihtoehtoisen historian uskomattomissa ja kiinnostavissa käänteissä.  Kehveli on kirjailijan mielikuvituksen lennokas kudelma. Kyseessä on naurattava veijaritarina, joka kehottaa olemaan stressaamatta turhia ja olemaan vähän semmoinen kuin Kehveli, mutta kepeän pinnan alla käsitellään myös vakavampia kysymyksiä. Minua kirjassa viehättää erityisesti kerronnan omaäänisyys ja kielen eläväisyys. 

Itselleni tuli heti kirjan aloitettuani mieleen Arto Paasilinnan tuotanto - eikä vähiten siksi, että tässäkin romaanissa loikkii jänis... Jos olet vauhdikkaiden ja realistisuuden kahleista vapautuneiden veijaritarinoiden ystävä, lue ihmeessä Kehveli.