Michelle Obama: Minun tarinani

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: Becoming (2018)
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Sivumäärä: 510 s.

Yhdysvaltojen entisen ensimmäisen naisen intiimit, vaikuttavat ja inspiroivat muistelmat. 


Vaikutusvaltansa ja saavutustensa johdosta Michelle Obamasta on tullut yksi aikamme ikonisimmista ja kiehtovimmista naisista. Yhdysvaltain presidentin puolisona - ensimmäisenä afroamerikkalaisena - hän kehitti Valkoista taloa aiempaa lämminhenkisemmäksi ja tasapuolisemmaksi. Hän puhui vahvasti myös naisten ja tyttöjen puolesta ja edisti määrätietoisesti perheiden hyvinvointia ja terveyttä. Hän seisoi miehensä rinnalla tämän johtaessa Amerikkaa vaikeina aikoina. Hän jäi monien mieleen Carpool Karaoken eloisana heittäytyjänä ja tanssitaiturina. Hän kasvatti kaksi fiksua, jalat maassa olevaa tytärtä armottoman median valokeilassa.

Pohdiskelevissa ja kiehtovissa muistelmissaan Michelle Obama avaa elämäänsä ja kertoo kehityksestään: lapsuudesta Chicagon eteläosassa, työskentelystään johtotehtävissä ja tasapainoilusta äitiyden ja työn asettamien vaatimusten välillä sekä vuosista maailman kuuluisimmassa talossa. Hän kuvailee rehellisesti, eloisasti ja älykkäästi voittoja ja pettymyksiä, sekä julkisia että yksityisiä. Hän kertoo tarinansa omilla sanoillaan ja omalla tavallaan.

Kirja on lämmin, viisas ja paljastava tilinteko sielukkaalta ja merkittävältä naiselta, joka on vakaasti kulkenut omaa tietään odotusten ristipaineista huolimatta ja joka innostaa kaikkia tekemään samoin.

Oma arvioni: Michelle Obama kertoo kirjassaan avoimesti muun muassa ihmisten tarpeesta lokeroida toisiaan ja siitä, kuinka he turhautuvat, jos etninen lokerointi ei sujukaan helposti. On raskasta olla jatkuvasti erityisen tarkkailun alla ja miettiä, kelpaako sellaisena kuin on. Se vaatii rohkeutta.

"Vaatii voimia olla ainoa musta luentosalissa tai yksi harvoista ei-valkoisista, jotka käyvät koe-esiintymässä näytelmään tai pyrkivät urheilujoukkueeseen. Vaatii ponnistelua ja vahvaa itsetuntoa puhua rohkeasti sellaisessa tilanteessa."

Minun on suhteellisen helppo samaistua kirjassa koskettavasti kuvattuun ulkopuolisuuden tunteeseen, vaikka en ihonväriltäni valtavirrasta poikkeakaan. Michelle Obaman tähänastinen elämä on kuin tosielämän tuhkimotarina - tarina siitä, kuinka orjien jälkeläisestä kasvoi korkeasti koulutettu ja työssään menestyvä nainen, joka kohosi kansakunnan huipulle. Siksi Michelle Obama onkin erinomainen esimerkki siitä, että oman paikkansa löytäminen ja oman äänensä käyttäminen ei ole helppoa, mutta kovalla työllä ja läheisiltä saadun kannustuksen avulla se on mahdollista. Hän haluaakin omalla tarinallaan rohkaista myös muita vähemmistöön kuuluvia uskomaan itseensä ja unelmiinsa. Kenellä muulla kuin yksilöllä itsellään lopulta onkaan oikeutta sanoa, mihin hänen kannattaa pyrkiä. Ei kenelläkään. Niinpä Michellenkin oli lopulta sopeuduttava miehensä presidenttiyden mukana tulleeseen julkisuuteen ja omaan rooliinsa Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena. 


Michelle Obaman muistelmateos oli pääosin mielenkiintoista luettavaa, vaikka vaalikampanjoinnin kuvausta olisi mielestäni voinut olla vähemmänkin. Teosta lukiessa sai aavistuksen siitä, mitä Valkoisen talon komeiden kulissien takana tapahtui ja kuinka isän presidenttiys vaikutti perheen kouluikäisiin tyttäriin. Kirjasta sai sen päähenkilöistä varsin sympaattisen ja lämminsydämisen kuvan, kuten oikeastaan koko Obaman perheestä. Osasyynä tähän on varmasti juuri se, että Michelle ei ole todellakaan saanut elämässään kaikkea ilmaiseksi. Muistan Barak Obaman ollessa presidenttinä ajatelleeni, että ehkä sittenkin on mahdollista, ettei valta aina turmelekaan ihmistä. Tämä käsitys oikeastaan vain vahvistui näitä Michelle Obaman muistelmia lukiessa. Mutta ikävä kyllä tämän päivän uutisia seuratessa asia tuntuu kuitenkin olevan aivan päinvastoin... 

Suosittelen tämän kirjan lukemista kaikille voimaannuttavaa luettavaa etsiville naisille ikään, etniseen taustaan tai muihinkaan ominaisuuksiin katsomatta. Me kaikki olemme riittävän hyviä.