Niina Repo: Vyöry

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 220 s.

"Tässä kertomuksessa on veritahra, valheita, toteutuneita haaveita, hulluutta, unelmien talo, mahdoton takkaprojekti, tuhoisia vyöryjä - ja mahdollisesti rikos, ehkä useampikin."

Sylvialla on mainio perhe, uusi koti ja kiinnostava työpaikka. Mutta sitten asiat alkavat mennä pieleen. Yksi kivi voi aiheuttaa vyöryn, yksi viilto hyvän arjen kudelmaan voi purskauttaa esiin pimeässä vaanivat pohjavirrat. 

Naapurissa asuva mies huutaa ja kiroilee päivästä toiseen. Onko hän vaarallinen? Mitä hänelle on tapahtunut? Kuin tyhjästä remonttiavuksi ilmestynyt Takkamestari ei suostu katoamaan, vaan keksii itselleen yhä lisää tekemistä ja liikkuu talossa kuin kotonaan. Karla, perheessä asuva vaihto-oppilas, kertoo mielellään menneisyydestään - mutta tarina muuttuu joka kerta. Entä mikä on totuus Emman tarinasta, tytön, joka poistettiin kaikista sukunsa valokuvista? Missä kulkee normaaliuden ja sairauden raja? Mistä ilmestyy veritahra vastapäisen talon eteen? Ja kuka ajelee valkoisella pakettiautolla pitkin kaupunkia ja pelottelee lapsia?

Niina Revon Vyöry on hurja, hyytävä ja koskettava kertomus siitä, mitä tapahtuu kun toteutuneet unelmat nyrjähtävät sijoiltaan ja todellisuus on yhtäkkiä erilainen kuin eilen. 

Oma arvioni: Kaikki voisi periaatteessa olla ihan hyvin, mutta onkohan mikään oikeastaan niin kuin sen kuvittelee olevan. Tämän syvällisen pohdinnan äärelle Vyöry vie lukijansa. Oudot tapahtumat seuraavat toisiaan, ja yhtäkkiä huomaakin olevansa keskellä piinaavan jännittävää psykologista jännitysromaania, kauhukertomusta, joka pitää tiukasti otteessaan. Ja loppu kohden ote vain tiukkenee entisestään ja vauhti kiihtyy huimaksi - vyöryä on lopulta mahdotonta enää pysäyttää. 

Niina Revon Vyöry on monikerroksinen kuvaus ihmismielen syövereistä; todesta ja kuvitellusta, peloista ja unelmista. Mihin ihminen uskaltaa luottaa ja mikä onkaan normaalia? Näihin suuriin kysymyksiin Vyöryssä etsitään vastauksia omintakeisesti ja koukuttavasti. Jos haluat lukea jotakin ennalta-arvaamatonta, antaudu Vyöryn vietäväksi.