Stephen Booth: Umpikuja


Kustantaja: Blue Moon
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: The Murder Road (2015)
Suomentanut: Raimo Salokangas
Sivumäärä: 333 s.

Shawheadin kyläpahaseen johtaa vain yksi, sinne päättyvä tie. Kylään päästäkseen on ajettava rautatien alittavasta holvista, ja sinne Mac Kelsey saa rehunjakelurekkansa jumittumaan. Ohi ei pääse, kuljettajaa ei näy mailla halmeilla, ja rekan ohjaamossa on verta. Komisario Ben Cooperin ja hänen tiiminsä ensimmäinen tehtävä on löytää ehkä rikoksen uhriksi joutunut  Kelsey. Lähistöllä sattuu pian toinenkin kuolemantapaus, ja huomio kiinnittyy myös vuosien takaiseen tuhoisaan liikenneonnettomuuteen. Millaisia salaisuuksia Shawheadin ja läheisen pikkukaupungin asukkailla on?

Oma arvioni: Umpikuja on yhdestoista Stephen Boothilta suomennettu teos. Se vie lukijansa Britannian vanhimmalle luonnonsuojelualueelle, Peak Districtiin. Pieni kylä keskellä ei mitään on miljöönä jotenkin kiehtova, varsinkin kun maisemia kuvaillaan viipyillen, kuten Booth tekee. Sekin, että kaikki tietävät toistensa asioista olematta kuitenkaan aidosti kiinnostuneita toisistaan, on mielenkiintoinen lähtökohta, kun lähdetään selvittämään monimutkaista rikosvyyhtiä. 

Pidän kirjan tunnelmasta,  Boothin tyylistä kertoa ja hänen luomista henkilöhahmoista, joten viihdyin Umpikujan tarjoamien kiemuroiden parissa varsin hyvin. Suosittelen tätä dekkaria niille jännityksen ystäville, jotka etsivät vähemmän raakaa vaihtoehtoa.