Kati Routa: Vihanpitäjät

Kustantaja: Crime Time
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 298 s.

Neljätoistavuotias Joel Ketovuori katoaa Tampereella


Nuori poliisiharjoittelija Rosi Tikkuri haistaa rikoksen, vaikka kollegat arvelevat pojan karanneen. Valitettavasti Rosi tekee yhden virheen ja saa potkut. Hänen ainoa keinonsa päästä takaisin unelmatyöhönsä on löytää poika. 

Vihanpitäjät punoo yhteen värikkään henkilögallerian ja pitkään jatkuneet sukuvihat. Vaikka ytimessä on traaginen tapahtuma, romaanissa on paljon elämänläheistä huumoria ja 2010-luvun arkirealismia, jos kohta henkimaailmaakin hipaistaan. Miehistä pitävä kahdeksankymppinen Lilja, entinen selvännäkijä Madame Lilian, auttaa Rosia paitsi rikoksen myös sukuriitojen selvittämisessä.

Oma arvioni: Kati Routa kirjoittaa omaäänistä ja vauhdikasta jännitystä. Kirjan henkilögalleria on tosiaan varsin värikäs. Vakavaa tarinaa sävytetään mustalla huumorilla. Jos etsit monitasoista kotimaista dekkaria, mutta et pidä raakuudesta, Vihanpitäjät voisi olla sinulle hyvä valinta. 

P.S. Kati Routa on monipuolisen ja palkitun tamperelaiskirjailija Katariina Romppaisen (s. 1964) rikoskirjallisuuteen keskittyvä alter ego. Ja Vihanpitäjät on hänen esikoisdekkarinsa.