Lars Svendsen: Yksinäisyyden filosofia
Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2017 Norjankielinen alkuteos: Ensomhetens filosofi (2015) Suomentanut: Salla Korpela Sivumäärä: 179 s. |
Jokainen ihminen tuntee jossain vaiheessa elämäänsä itsensä yksinäiseksi: siellä, missä on ihmisiä, on aina myös yksinäisyyttä. Yksinäisyys yhteiskunnallisena, elämänlaatua heikentävänä ongelmana on ajankohtainen aihe, toisaalta yksin oleminen on monille myös nautinnon lähde. Yksinäisyys vaikuttaa syvästi fyysiseen ja henkiseen terveydentilaamme.
Mutta mistä puhumme, kun puhumme yksinäisyydestä? Filosofi Lars Svendsen ammentaa filosofian, psykologian ja sosiaalitieteiden viimeisimmästä tutkimustiedosta ja tarkastelee yksinäisyyden eri lajeja, tunteiden filosofiaa, sekä niitä tekijöitä, joiden vuoksi toiset ihmiset ovat yksinäisempiä kuin toiset. Keskeiseksi nousee ystävyyden ja rakkauden merkitys elämässämme. Voiko modernin yhteiskunnan ongelma olla liian paljon yksinäisyyden sijaan sittenkin se, että vietämme liian vähän aikaa yksin?
Yksinäisyyden filosofia tarjoaa sekä tietoa että viisautta tästä olemisen tilasta, joka on kaikkea muuta kuin yksinkertainen ja kevyt. Suositeltavaa luettavaa sekä niille, jotka tuntevat olevansa yksin, että niille, jotka haluavat olla yksin.
Oma arvioni: Norjalaisprofessorin puhutteleva teos yksinäisyyden ja yksin olemisen valoista ja varjoista antaa kyytiä yksinäisyyttä koskeville myyteille. Svendsen kehottaa meitä rakentamaan luottamusta toinen toisiimme. Yksinäisyys on toki siitä kärsiville vakava ongelma, mutta toisaalta yksin voi myös kokea elämän parhaimmat hetket. Vaikka yksinäisyys on yleismaailmallinen ilmiö, on siinä aina kysymys myös yksilöllisestä asiasta, subjektiivisesta kokemuksesta. Svendsenin mukaan yksinäisyys ei ole joko tai -tila, vaan enemmänkin jatkumo. Kun yksin oleminen muuttuu yksinäisyydeksi, seurauksena voi olla monenlaisia terveysriskejä.
Tutkimustuloksissa ilmenee harjontaa yksinäisyyden esiintyvyydessä eri väestöryhmissä, joten tutkimustulokset eivät ole yksiselitteisiä. Mutta muun muassa maahanmuuttajat, vammaiset ja ikäihmiset ovat yliedustettuina yksinäisten joukossa. Ainakaan minä en olisi kuitenkaan osannut kuvitella, että suurin yliedustus on naisilla.
Suosittelen lukemaan tämän ajattelua avartavan teoksen, olet sitten yksin omasta tahdostasi tai yksinäinen tahtomattasi. Jokainen meistä kun on joka tapauksessa joskus yksinäinen. Jos aihe kiinnostaa syvällisemmin, teoksen lähdeluetteloon kannattaa tutustua tarkemmin.