Lassi Nummi: Sinun lävitsesi maailma - Runoja rakkaudesta 1949 - 2010

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 238 s.

"Unesi lävitse viestit iholleni: olen, olet. Olemme."
Rakkaus on Lassi Nummen runoissa lahja ja loputon ihmetyksen aihe. Se on moni-ilmeistä ja vuosien myötä uudistuvaa; rakkautta puolisoa, lapsia ja lapsenlapsia, elämää ja maailmaa kohtaan. Rakkaus lumoaa arjen eikä laimene iän myötä. Sen voima tekee meistä ihmisiä.

Oma arvioni: Kokoelman ovat toimittaneet Salla Korpela ja Ilari Nummi. Teoksen seitsemän teemoittain koottua sikermää noudattelevat väljästi ihmisen elämänkaarta. Ensin hapuillaan rakkauden suuntaa, sitten puhutaan aviollisesta rakkaudesta, Nummelle tyypillinen sinä-runous saa sekin osansa, niin kuin aistilliset ja eroottiset runotkin. Mukana on myös sävyltään tummempaa lyriikkaa, harvinaislaatuisia isoisärunoja sekä säkeitä luopumisesta ja kuolemasta. 

Lassi Nummea (1928-2012) on luonnehdittu koetun rakkauden runoilijaksi.  Ja tämän runokokoelman lukemisen jälkeen ei tarvitse ihmetellä, miksi. Hänen lyriikkansa puhuttelee vuosikymmenestä toiseen monenlaisia runouden ystäviä. Nummen runoissa on arkinen ja hyvin tunnistettavissa oleva maailma. Hän ei kikkaillut turhalla abstraktisuudella, vaan pienet havainnot todellisuudesta ovat riittäviä. Maailma näyttäytyy hänen riimiensä kautta kauniina ja niistä välittyy lämpö. Itseäni Lassi Nummen runoissa viehättää konkreettisuuden ja kauneuden lisäksi niiden kielen musiikinomaisuus.