Päivi Alasalmi: Riivatut

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 267 s.

Kun kaksi outoa kulkijaa ilmestyy Sunilan kylänraitilla marraskuussa 1891, kylän rauha järkkyy. Kohta räyhähenki riivaa torppari Manu Lauhaa, hänen vaimoaan Lahjaa sekä heidän keuhkotautista piikaansa Herttaa. Koko kylä todistaa henkensä uhalla, kuinka kirveet ja huonekalut lentävät ilmassa. Onko kyseessä kostonhimoinen piru vai vaarallinen joukkoharha?

Sanomalehtimies Hugo Untamo lähetetään paikalle selvittämään, onko Tampereelle asti kantautuneilla huhuilla todenperää. Naisten kertomukset kylän salatusta elämästä ja maalaisidyllin pimeästä puolesta kietovat lehtimiehen pelon ja intohimon tahmeaan verkkoon. Kunnianhimon riivaaman lehtimiehen on löydettävä huhujen keskeltä totuus, ja kun hän löytää sen, hänen henkensä on vaarassa. 

Riivatut on jännittävä psykologinen romaani, joka ammentaa aineksia suomalaisesta kauhuperinteestä ja tositapahtumista. Se kertoo hämäläisestä maalaiskylästä, jossa pimeyden voimat pääsevät valloilleen ja kostonhimo on elämänhaluakin suurempi voima. Mutta kaikkein suurin mahti on rakkaus. 

Oma arvioni: Kiinnostava ja sujuvasti kirjoitettu historiallinen romaani sopivasti kauhuelementeillä höystettynä. Mukavaa luettavaa kyseisestä genrestä pitäville.