Olli Jalonen: Taivaanpallo

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 461 s.

"Kuunnellessani yötä tuntuu että olen niin suuren keskellä etten voisi olla missään enempää. Olen päässyt tänne asti, olen vanhentunut enemmän kuin ajassa ja olen jo melkein mies."
Tähtitieteilijän oppipojan tie vie Saint Helenan saarelta 1600-luvun Lontooseen.

Oma arvioni: Olli Jalosen (1954) Taivaanpallo on hieno kasvutarina ja seikkailukertomus. Se kuvaa suorastaan loistavasti myös tieteen ja uskon välistä valtakamppailua valistusajan kynnyksellä. Romaani on suuri, mitataan sitä sitten sivumäärissä, sisällön rikkaudessa tai kielen kauneudessa. Tarina vie huikealle matkalle, mutta teksti ei päästä lukijaansa helpolla. Se pakottaa välillä pysähtymään. Ja hyvä niin, sillä pienet yksityiskohdat jäävät helposti huomaamatta, jos on koko ajan kova kiire mennä eteenpäin, on kyse sitten kirjan lukemisesta tai yleensäkin elämästä. Kirjasta välittyy vahvasti ajattelemisen arvostus ja oivaltamisen riemu.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan valinnut Seppo Puttonen luonnehti puheessaan Taivaanpalloa tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslauluksi. Todellakin, juuri sellainen tämä hieno romaani monitasoisuudessaan on. Jos haluat kokea huikean elämysmatkan laadukkaan kotimaisen kirjallisuuden parissa, Taivaanpallo kannattaa ehdottomasti lukea.