Thomas Rydahl: Erakko

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2016
Tanskankielinen alkuteos: Eremitten (2014)
Suomentanut: Salla Korpela
Sivumäärä: 486 s.

Upouusi auto löytyy hylättynä Fuerteventuran lomarannalta. Sen tavaratilassa on pienen pojan ruumis. Lapsen, jota kukaan ei tunnu kaipaavan. Auton kuljettajasta ei ole merkkiäkään. Hiekassa ei ole jalanjälkiä, autosta ei löydy sormenjälkiä ja auton matkamittarin lukemakin on outo. Ainoa johtolanka näyttäisi olevan autosta löytynyt silputtu tanskalainen sanomalehti.

Kanariansaarten turismi on heikoissa kantimissa, eikä Fuerteventura todellakaan tarvitse kaameaa rikostapausta karkottamaan turisteja jo ennestään puolityhjistä baareista ja rannoilta. Erakoksi kutsutulle taksikuskille, tanskalaiselle Erhardille kuolleen pojan kohtalosta tulee silti lähes pakkomielle. Mutta miten maailmasta vieraantunut, kännyköistä ja internetistä ymmärtämätön mies voisi ratkaista murhamysteerin, jonka lonkerot ulottuvat kauas Kanarialta?

Erakko on koukuttava, karhea ja sydäntä särkevä rikoskertomus, jonka päähenkilö on kaukana tavanomaisesta.

Oma arvioni: Moninkertaisesti palkittua Erakkoa on luonnehdittu erilaiseksi dekkariksi. Se tarjosi jännittäviä juonenkäänteitä ja ajatuksia herättäviä pohdintoja. Tarina eteni paikoin hieman liiankin verkkaisesti, mutta kuitenkin koukuttavasti. Kerronta oli sävyltään surumielistä, mutta komiikkaakin kirjasta löytyi - ja hyvä niin. Erakon lukemiseen kannattaa varata aikaa, sillä nopeasti ahmaisten siitä ei varmasti saa kaikkea irti. En suosittele kirjaa herkimmille lukijoille. 

Erakko on romaanisarjan ensimmäinen osa. Sarjan itsenäinen toinen osa Paossa on sekin jo ilmestynyt Minervan kustantamana 2017.