Ismo Loivamaa: Kuka kukin on lastenkirjoissa

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 403 s.

Onko Paddington-karhu lastenkirjallisuuden ensimmäinen pakolainen?

Kuka kukin on lastenkirjoissa esittelee suomalaisia ja ulkomaalaisia lasten- ja nuortenkirjallisuuden hahmoja yli sadan vuoden ajalta - mukana on suurten klassikoiden päähenkilöitä ja oman aikamme sankareita. Kaikki he ovat rakkaita ja läheisiä meille. 

Hakuteoksessa paljastetaan hahmojen taustoja ja kulttuurihistoriaa. Kirjassa ovat mukana muistojemme peikot ja pöllöt, noidat ja muumit, etsiväneidit, salapoliisit, urheat orpolapset ja hauskimmat koululaiset. Nyt selviää, mitä yhteistä on Maija Mehiläisellä ja natseilla, ja onko Paddington-karhu lastenkirjallisuuden ensimmäinen pakolainen. 

Lastenkirjallisuuden historia näyttäytyy hauskana ja nostalgisena tässä ensimmäisessä suomalaisessa henkilöhahmojen kattauksessa. 

Oma arvioni: Niin kauan kuin muistan, kirjat ovat olleet oleellinen osa elämääni. Siksi tartuin tähän monipuoliseen hakuteokseen innokkaasti. Löysinkin kirjan sivuilta monta lapsuudestani tuttua hahmoa ja uusia tuttavuuksia, joista osasta en ollut ennen kuullutkaan. Tämä teos on erinomainen katsaus koti- ja ulkomaiseen lastenkirjallisuuteen ja sen värikkääseen hahmogalleriaan ja monimuotoiseen aihevalikoimaan. Tästä kattauksesta voivat löytää luettavaa niin entiset kuin nykyisetkin lapset ja nuoret. Itse ajattelin kirjan innoittamana lähteä nostalgiselle lukumatkalle ainakin Karhuherra Paddingtonin seurassa.