Johanna Eloranta: Sukellus valoon - Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 250 s.

Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio: sankarisukeltajan mahdoton tehtävä.


Maailma seurasi henkeään pidätellen heinäkuista jännitysnäytelmää, jossa veden täyttämästä luolasta pelastettiin poikien jalkapallojoukkue. Tekniikkasukeltaja Mikko Paasi palaa kirjassa Thaimaan Tham Luangin luolaan ja huikean operaation vaiheisiin. Lisäksi kirja on läpileikkaus Mikon värikkääseen ja traagiseenkin elämään ja syihin, miksi pienen lapsen isästä tuli oman henkensä riskeeraava auttaja. 

Oma arvioni: Tämän kirjan lukeminen oli minulle kuin sukellus tuntemattomaan, sillä vedenalainen maailma on itselleni täysin vieras, vaikka lapsena uida tykkäsinkin. Muistan viime kesällä seuranneeni tässä kirjassa kuvattua pelastusoperaatiota peläten, että kaikki eivät selviäisi todella haastavista olosuhteista johtuen elossa takaisin valoon. Onneksi löytyi rohkeita ja taitavia sukeltajia, jotka olivat valmiita riskeeraamaan oman henkensä, ja onneksi sääolotkin olivat lopulta sekä pelastajien että pelastettavien puolella.

Kirja on rehellinen kuvaus peloista ja niiden voittamisesta. Se on myös koskettava tarina kohtalokkaasta vahingosta ja sen aiheuttamasta loputtomalta tuntuneesta syyllisyydestä. Mutta, voisiko menneisyydestä nyt vihdoinkin jo päästää irti? Vaikka tehtyä ei tekemättömäksi saakaan, elämää on kuitenkin elettävä eteenpäin. Unelmiinsa uskoen ja hyvää tekemällä mahdoton voi muuttua mahdolliseksi. Sen on Mikko Paasi osoittanut sankariteollaan todeksi.