Minna Maijala: Punaiset kengät - Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 221 s.

Minna Canth oli aikakautensa radikaalein kirjailija. Canth ravisteli näkemyksillään yhteiskuntaa ja aikalaisiaan. 150 vuodessa yhteiskunta on muuttunut ja monia epäkohtia on korjattu. Mutta mitä Canthin esiin nostamille kysymyksille todella kuuluu nykypäivänä? 

Canthin ajattelun tuntija Minna Maijala kirjoittaa kiehtovalla tavalla historian ja nykyajan suhteesta. Kirjoitukset luovuuden oikeutuksesta, mielenterveydestä, ihmisarvosta, rakkauskäsityksistä ja naisen paikasta historiankirjoituksessa kutsuvat lukijan katsomaan yhteiskuntaa Canthin tavoin, kysymään ja keskustelemaan.

Oma arvioni: Tuoreessa esseekokoelmassaan Minna Maijala esittää kiinnostavia keskustelunavauksia muun muassa ihmisyydestä, mielenterveydestä ja naisen asemasta Minna Canthin tekstien ja ajatusten innoittamana. 

"Aatteet vanhettuvat, yhteiskunnallinen olotila vaihtuu, mutta ihminen pysyy ihmisenä."

Näin totesi aikoinaan Minna Canth, ja onkin suorastaan hätkähdyttävää huomata, kuinka ajankohtaisia monet häntä askarruttaneet kysymykset edelleen ovat.  Kuinka huonosti esimerkiksi kohtelemme vielä nykyäänkin kaikkia toisenlaisia ihmisiä, kuinka sukupuolitettua kerronta yhä on, ja miten paljon ihmisarvon jakamattomuus meitä tänäänkin puhuttaa. 

Muun muassa näistä syistä minun on helppo kirjailijan omistuskirjoitusta lainaten suositella tätä oivalluksia synnyttävää teosta "kaikille ajatteleville naisille, jotka eivät välitä pysyä ruodussa. Onneksi Minna Canth uskalsi rohkeasti rikkoa rajoja eikä jäänyt perinteisen naisenroolin vangiksi, sillä siinä tapauksessa myös hänen kirjansa olisivat jääneet kirjoittamatta. Mutta maailma ei suinkaan ole valmis, joten työtä on jatkettava - Cathin hengessä on hyvä suunnata katseet myös eteenpäin, kuten Minna Maijala oivaltavilla kirjoituksillaan osoittaa. Jos kaipaat ajattelemisen aiheita, tämä kirja on erinomainen valinta. Suosittelen lämpimästi.