Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat - Oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 260 s.

Vaikuttava kuvaus noitahysteriasta Ruotsin suurvallassa. Unia, haamuja ja taikoja. Kirjassa sukelletaan kadonneeseen mielenmaisemaan. Oikeudessa noitien väitettiin matkustavan yöllä tapaamaan paholaista ja aiheuttamaan taioilla kaameita sairauksia. Kirja haastaa pohtimaan käsityksiä oikeasta ja väärästä. 

Oma arvioni: Tämä Kanava -palkinnon vuonna 2018 voittanut tietokirja kuvaa kiinnostavasti ja elävästi 1600-luvulla roihunneita noitavainoja. Se osoittaa, kuinka huhuja on esiintynyt yhteisöissä aina. On mielenkiintoista pohtia, että nykyajan valeuutiset ja sosiaalisessa mediassa vellova vihapuhe voidaan kirjoittajan mukaan nähdä ikään kuin tämän päivän noitavainoina. Kuten jo 1600-luvulla myös 2010-luvulla vainoamiseen syyllistyy kansa. Ja hysteria on edelleen luonteeltaan helposti leviävää. 

Jos historia ja aihe kiinnostavat suosittelen tämän hyvin kirjoitetun, monipuolisen ja perusteellisen tietoteoksen lukemista lämpimästi. Todennäköisesti kirjan lukemisen jälkeen katsot maailmaa ainakin jossain määrin uusin silmin.