Elina Saksala: Kisu - Onnestain on puolet sinun

Kustantaja: Reuna
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 245 s.

Suosikkilaulajan tie hittituottajaksi ja kyläkauppiaaksi

Kisu Jernström aloitti aikansa suosituimman Topmost-yhtyeen rumpalina 14-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin hänestä tuli laulusolisti: Kun paljon antaa, Uneen aika vaipuu, Onnestain on puolet sinun ja Juustossa löytyy nousivat hittilistojen kärkisijoille.

Vuonna 1984 alkoi Kisun tuottajan ja säveltäjän ura, jonka huikeita käänteitä ei julkisuudessa ole aiemmin kerrottu. Kirkan kansainvälinen jättimenestys kappaleella Surun pyyhit silmistäni oli pitkälti Kisun ansiota. Muita "Kisun tallin" tähtiä olivat mm. Samuli Edelmann, Edu Kettunen ja Vesa-Matti Loiri.

Tänä päivänä Kisu pyörittää kyläkauppaa ja on istunut Topmostin rumpujen takana jälleen 30 vuotta myöhemmin. Muistojaan yhteistyöstä kertovat mm. Danny, Markku Veijalainen, Chrisse Johansson, Kassu Halonen ja Vexi Salmi.

Oma arvioni: Tämän kirjan luettuani tiedän Kisu Jernströmin elämästä ja urasta huomattavasti enemmän kuin ennen. Toki tunnistan hänen muutamia hittejään sekä esittäjänä että tekijänä, mutta en todellakaan ole tiennyt, millainen musiikin monitaituri Kisu onkaan. Oli todella kiinnostavaa lukea myös Kirkan suosiosta ympäri maailmaa, sillä Surun pyyhit silmistäni on mielestäni yksi parhaimmista kappaleista ikinä. Tässä elämänmakuisessa elämäkerrassa kuuluu mukavasti Kisun oma ääni. Kirja piirtää lukijan mieleen kuvan elämänhaluisesta ja sisukkaasta miehestä, joka haluaa tuottaa iloa ympärilleen ja suhtautuu työhönsä edelleen intohimoisesti.

Kirjaa voi suositella lämpimästi etenkin maamme popmusiikin lähihistoriasta kiinnostuneille.