Haemin Sunim: Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: The Things You Can See Only When You Slow Down (2012)
Suomentanut: Lauri Porceddu
Sivumäärä: 114 s.

"Kun tapahtumat vilisevät silmissäni, pysähdyn kysymään: "Onko kiire maailmassa, vai onko se mielessäni?"

Maailma on nopea liikkeissään, mutta se ei tarkoita, että meidänkin pitäisi olla. Mindfulness-bestsellerissään Haemin Sunim tarjoaa tienviittoja kohti rauhallista mieltä ja tasapainoa maailmassa, joka päivittäin asettaa meille kohtuuttomia vaatimuksia. 

Haemin Sunim kuvaa länsimaista yhteiskuntaa ja elämää oman kokemuksensa kautta. Hän onnistuu olemaan samaan aikaan sekä syvällinen että arkinen, yksinkertainen että oivaltava - jokainen luku tuntuu keskustelulta hyvän ja viisaan ystävän kanssa. Kahdeksan lyhyttä lukua kattavat muun muassa levon, rakkauden, ihmissuhteet ja henkisyyden - niin tiiviisti, että kiireisinkin lukija ehtii tarttua niihin. 

Oma arvioni. Itse kunkin kannattaa aina silloin tällöin hidastaa:

"Vasta kun hidastamme, pystymme lopulta näkemään selvästi suhteemme toisiin ihmisiin, omat ajatuksemme ja oman tuskamme. Kun hidastamme, emme ole enää niiden sekamelskassa. Voimme astua niistä ulos ja tajuta ne täysin sellaisina kuin ne ovat."
Korealaissyntyinen uskontotieteilijä ja buddhalaismunkki, Haemin Sunim pyrkii viisailla ja asioiden syvälliseen pohdintaan kannustavilla sanoillaan siihen, että lukija löytäisi itsestään viisaamman ja ystävällisemmän puolen. Hänen mukaansa meidän on hyvä muistaa, että tavallisuus riittää, eikä kaikkia voi miellyttää. Mutta oleellisinta on se, että meidän ei koskaan tule pyydellä anteeksi sitä, keitä me olemme, sillä Haemin Sunimin mielestä juuri ainutlaatuisuus on ihmisissä aidointa ja kauneinta.  

Jos kiire ahdistaa, kannattaa lukea Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa. Suosittelen lämpimästi.