Jenni Janakka: Röyhkeyskoulu

Kustantaja: Tuuma-kustannus
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 206 s.

Itsensä ja muiden vähättely ei pue ketään! Röyhkeyskoulussa opit ilmaisemaan itseäsi ja mielipiteitäsi vahvasti ja häpeilemättä. Miten olla enemmän oman elämänsä kuski kuin kyytiläinen? Miten oma paikka otetaan itseä ja muita kunnioittaen, ei toisten kustannuksella tai heitä talloen? 

Röyhkeyskoulu pureutuu raikkaasti siihen, miten minäkuva rakentuu. Se opettaa sinut näkemään oman osaamisesi ja luottamaan itseesi. Olemme muutakin kuin stereotyyppiset lokeromme, joihin tungemme itsemme ja toisemme turhia kyseenalaistamatta.

Oma arvioni: Kirjassaan Jenni Janakka popularisoi kiinnostavasti muun muassa psykologian alan tutkimustuloksia sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Hän haluaa rohkaista naisia luopumaan turhasta kiltteydestä. Kirjassa olevat tehtävät auttavat meitä löytämään oman sisäisen asennemuijamme. Tämän kaavoihin kangistuneita ajatus- ja toimintamalleja railakkaasti tuulettavan teoksen keskeisin viesti on siinä, että meidän tulee tietää, keitä me olemme ja mitä me oikeasti haluamme. Vain siten voimme kehittyä vaikka miksi ja tehdä vaikka mitä. Janakan kuvaama röyhkeys on lähellä rohkeutta ja kaukana kusipäisyydestä, ja hänen tyylinsä kirjoittaa on jämpti mutta ei jäykkä. 

Ihmisten laittaminen tiettyihin lokeroihin on tyhmää ja stereotypioiden mukaan eläminen on tylsää. Paitsi itseämme meidän tulee oppia kuuntelemaan myös toinen toisiamme. Keskeneräisyyden hyväksyminen sekä itsessä että toisissa ihmisissä antaa tilaa kehitykselle, oppimiselle ja oivalluksille. 
"On aika jättää historiaan höpötykset, joiden mukaan nainen on naiselle susi. Jätetään taakse kulttuuri, jossa naisen pitää olla hyvä jätkä ja piilottaa omaa naisellisuuttaan menestyäkseen. Lopetetaan niiden latteuksien toistaminen, jotka luovat naisista negatiivista kuvaa ilman mitään todellisuuspohjaa. Tehkäämme niin myös muille ryhmille."
Suosittelen tätä suorasanaista "oppikirjaa" lämpimästi varsinkin kaikille niille naisille, jotka tunnistavat olleensa ainakin joskus liian kilttejä tai kärsineet nk. huijarisyndroomasta, Tulen soveltamaan Röyhkeyskoulun "oppeja" todennäköisesti myös toisen blogini puolella, joten kannattaa seurata... 

P.S. Röyhkeyskoulu on 2 900. Goodreadsiin listaamani lukemani kirja.