Kirjaesittely: Juha T. Hakalan Tylsyyden ylistys - Ikävystyneisyys on luovuuden alku

"Ikävystyminen on käyttämättömien kapasiteettien huutoa." - Saul Bellow

"Tylsää, kun ei ole mitään tekemistä" on varmasti ajoittain tuttu ajatus jokaiselle meistä. Niin lasten kuin aikuistenkin on usein vaikeaa sietää tapahtumattomuutta elämässään. Tylsyys voidaan kokea jopa elämänlaadun vajeeksi, joten on ymmärrettävää, jos yritämme kaikkemme päästäksemme ikävystyneisyydestä eroon.

Kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala haastaa kirjassaan lukijaa pohtimaan, voisiko ajan mateleminen olla sittenkin myös arvokasta. Hän osoittaa, että ainakin moderni aivotutkimus uskoo niin, sillä tylsyys näyttää ruokkivan ihmisten luovuutta. Kun tylsyys ahdistaa, voimme pysähtyä tutkiskelemaan itseämme ja ajatuksiamme. On hyödyllistä olla edes silloin tällöin kasvokkain itsensä kanssa. Samalla Hakala kuitenkin myöntää, että tylsyys on ristiriitainen asia: on olemassa sekä huonoa että hyvää tylsyyttä. Meidän tulisi siis oppia ikävystymään oikein.

"Omaperäisyys ja kekseliäisyys ovat mielemme synnyttämistä vastalääkkeistä mainioimpia nimenomaan ikävystymiseen."
Mutta, ehkä emme olekaan niin omaperäisiä ja luovia kuin kuvittelemme olevamme. Voimme pohtia sitäkin, missä piilee suomalaisten onnellisuuden salaisuus: löytyykö se kenties juuri tylsyydestä. Onpa kansainvälisesti uskottu myös "tasapaksuuden onnellistuttavaan voimaan." Juha T. Hakala liittää tämän näkemyksen myös Suomen PISA-menestyksen tarkasteluun. Juuri se, että maamme on pystynyt tarjoamaan tasavahvan ja yhtäläisen kasvualustan kaikille oppilaille, on tehnyt meistä Hakalan mukaan paitsi vahvoja niin kenties myös vähän tylsiäkin. Mutta, oli miten oli, olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että (vähän) tylsää saakin olla.

Tylsyyden ylistys on mainio teos, joka saa lukijan tuulettamaan pölyisiä ajatuksiaan. Teksti on paitsi terävän analyyttista myös raikkaalla huumorilla höystettyä. Jos haluat antaa luovuudelle enemmän tilaa arjessasi, tartu tähän kiinnostavaan kirjaan heti, kun seuraavan kerran mietit ikävystyneenä, mitä ihmettä nyt oikein tekisit. Uskon, ettet tule katumaan. 

Kustantaja: Alma Talent
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 187 s.