Nina Kähäri: Silta sumusta valoon - Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja siitä selviytyminen

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 192 s.

Älä tuijota sillan alla kuohuvaa kivistä koskea.
Älä tuijota takanasi olevaa paksua sumua.

Sinne ei enää ole paluuta.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on traumaattinen kokemus sen kohteeksi joutuneelle lapselle. Hyväksikäytetyn kohtaaminen voi olla vaikeaa myös asiaa selvittävälle aikuiselle, oli tämä lapsen läheinen, terveydenhuollon ammattilainen tai viranomainen.

Silta sumusta valoon on kirja pedofilian uhreiksi joutuneille, heidän läheisilleen ja heidän kanssaan työskenteleville. Se kertoo, mitä hyväksikäyttö saa aikaan lapsessa ja millä tavalla se vaikuttaa tämän elämään. Ennen muuta se kuitenkin antaa konkreettisia keinoja ja toimintamalleja kokemuksen käsittelemiseen. Se kertoo myös, että selviytyminen voi olla mahdollista.

Nina Kähäri on selviytynyt seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja koonnut tämän kirjan omista ja toisten kokemuksista. Lisäksi hän on haastatellut kirjaa varten lukuisia asiantuntijoita.

Oma arvioni: Kirja aiheesta, josta vaietaan yhä liian usein. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on kuitenkin aina vakava rikos, jolla on traumaattisia seurauksia, joten siihen tulisi puuttua ja siitä on uskallettava puhua. Jokainen aikuinen on vastuussa siitä, että yksikään lapsi ei joutuisi kokemaan seksuaalista hyväksikäyttöä, jonka jäljet seuraavat uhreja usein koko loppuelämän. 

Kirjassa kuvatut tositarinat ovat todella koskettavaa luettavaa. Niissä pedofilia näyttäytyy iljettävänä asiana, jollainen sen tietysti ns. normaali-ihmisen mielessä kuuluu ollakin. Lukijana kokee voimattomuutta ja surua niiden lasten puolesta, joilla ei ole ollut ketään, kenelle he olisivat tapahtuma-aikaan uskaltaneet puhua kokemistaan hirveyksistä. Pelko ja häpeä saivat heidät olemaan hiljaa ja kärsimään yksin. 

Tämä kirja tarjoaa vertaistukea seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneille ja antaa heille uskoa siihen, että seksuaalisesta hyväksikäytöstäkin on mahdollista selvitä. Toipumisprosessi on toki hidas ja siihen tarvitaan yleensä myös terapeutin apua. Kirjassa matkaa sumusta valoon kuvataan realistisesti mutta samalla kuitenkin toiveikkaasti. Kun etenee riittävän hitaasti ja pienin askelin, vaikeakulkuinen ja vaaralliseksi koettu silta on mahdollista ylittää. 

Suosittelen tämän aiheeltaan rankan ja vieläpä valitettavan ajankohtaisen kirjan lukemista kaikille lasten ja nuorten vanhemmille sekä kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Kirjan lukeminen kannattaa ajoittaa päiväsaikaan, sillä tarinat voivat hyvinkin jäädä mieleen pyörimään.