Ossi Saarinen: Luontokuvia - Opi kuvaamaan eläimiä

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 128 s.

"Odotin pitkään paikallani ja luulin jo tilaisuuteni menneen, kun pieni vaaleanruskea ketunpää kurkisti ladon alta. Hetken vain katsoimme hiljaa toisiamme, enkä edes muistanut heti ottaa kuvia. Pian pentu tuli esiin kolmen sisaruksensa kanssa. Tovin minua ihmeteltyään ne tuntuivat unohtavan läsnäoloni ja alkoivat painia keskenään."
Luontokuvia on ainutlaatuinen kuvateos suomalaisista villieläimistä. Se tutustuttaa lukijansa metsä- ja kaupunkieläinten elämään eri vuodenaikoina eri puolella Suomea. Ossi Saarinen tuntee lajien käyttäytymisen ja vangitsee kuviinsa eläimet aidoimmillaan, monine piirteineen ja touhuineen. Hän kertoo kuvausretkistään raikkaasti ja antaa parhaat vinkkinsä, joilla aloittelevakin kuvaaja voi kokea onnistumisen iloa. Teos sopii erinomaisesti niin valokuvaharrastajille kuin kotimaisesta luonnosta ja eläimistä kiinnostuneille. Se on myös upea lahjakirja monen ikäisille. 

Oma arvioni: Ossi Saarinen (s. 1996) on itseoppinut luontokuvaaja, jonka kuvilla on Instagramissa jo yli 150 000 seuraajaa. Kuvien suosio ei kyllä yllätä, sillä niin hienoja, ilmeikkäitä ja tunteisiin vaikuttavia @sosselin otokset etenkin oravista, ketuista ja linnuista ovat. Saarinen antaa kirjassaan arvokkaita vinkkejä eläinten kunnioittavaan kuvaamiseen, jossa avainasemassa on häiritsemättömyys. Onnistunut eläinten kuvaaminen vaatii kuvaajalta ennen kaikkea hyviä hermoja, sillä joskus eläin saattaa ilmestyä kuvattavaksi vasta tuntien odottelun jälkeen. Sopivat varusteetkaan eivät siis ole pahitteeksi. 

Oheiseen kuvakollaasiin valitsin Saarisen Luontokuvia -teoksen kuvista neljä mielestäni mainiointa otosta. Mikä hienointa luontokuvien katseluun ei kyllästy koskaan ja ne kestävät hyvin myös aikaa. Itse en juuri pysty luontokuvia - tai varsinkaan eläinkuvia - ottamaan, joten siltä osin kirjan opit jäävät hyödyntämättä. Mutta en yhtään ihmettele vaikka tämän kirjan luettuaan joku saattaisi suorastaan hurahtaa luonnon kuvaamiseen.