Sally Salminen: Katrina

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: Katrina (1936)
Suomentanut: Juha Hurme
Sivumäärä: 448 s.

Pohjanmaalainen Katrina muuttaa rakastumisen huumassa ja pikahäiden jälkeen Ahvenanmaalle tuoreen miehensä Johanin kanssa. Saaristossa todellisuus paljastuu paljon Johanin suuria lupauksia karummaksi, ja kaiken päälle tämä lähtee heti paikalla tienaamaan merille. Rikkaiden maanomistajien ja laivanvarustajien maatöissä Katrina joutuu yksin sopeutumaan uuteen elämäänsä. Mutta hän ei taivu. 

Sally Salmisen esikoisromaani Katrina oli ilmestymisaikansa bestseller, eikä sen lumo ole vieläkään hiipunut. Sen päähenkilö on vahva, oikeuksiaan puolustava nainen, jonka katseessa on vallanpitäjien kritiikki usein läsnä. Johan tulee ja menee vuodenkierron mukaan, lapsia syntyy ja kuolee, mutta Katrinan rakkaus tätä nahjusta kohtaan on aitoa. Romaani kuvaa elämää saaristossa, kaikessa sen kauneudessa, mutta myös sisäänpäinlämpiävyydessä ja karuudessa.

Oma arvioni: Aikansa bestseller, suomalaisen kosmopoliitti Sally Salmisen 1930-luvulla New Yorkissa kirjoittama Katrina, on nyt saanut Juha Hurmeen tuoreen käännöksen ja sen myötä ansaitsemansa huomion. Kuulin tästä kirjasta Turun kirjamessuilla viime vuonna, ja juuri Hurmeen innostunut esitys kyseisestä romaanista ja sen kirjoittajasta herätti kiinnostukseni teosta kohtaan. 

Tarina oli koskettava ja erityisesti Katrina ja romaanin muut naishahmot vahvuudessaan vaikuttavia. ja miehet puolestaan mutkikkuudessaan kiinnostavia. Naisten ja lasten selviytyminen saariston karuudessa ei ollut mitenkään itsestään selvää ja helppoa, mutta sisäinen viisaus ja hiljainen huumori kantoivat heitä traagisimpienkin tapahtumien yli. Kirja osoittautui tyylillisesti yllättävän monimuotoiseksi yhdistäen sujuvasti muun muassa rakkaustarinaa ja seikkailukertomusta. 

Ärhäkäksi feministiksi tunnustautuvan Juha Hurmeen suomennos on hieno kunnianosoitus tälle suomalaisen kaunokirjallisuuden jo lähes unohdetulle klassikkoteokselle. Tämä kirja on mielestäni erinomainen kirjavalinta vaikkapa huomisen tasa-arvon päivän kunniaksi, vaikka ei Minna Canthin eli päivän syntymäpäiväsankarin kynästä olekaan. Suosittelen lämpimästi.