Sherin Khankan: Nainen on islamin tulevaisuus - Minun tarinani

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi. 2018
Ranskankielinen alkuteos: La femme est l´avenir de l ´islam. Le combat d ´une imame (2017)
Suomentanut: Taina Helkamo
Sivumäärä: 172 s.

Imaami Sherin Khankan ei pelkää. Hän luottaa järkeensä ja uskoonsa. Elokuussa 2016 Khankan avasi Mariam-moskeijan, Euroopan ensimmäisen vain naisille tarkoitetun moskeijan Kööpenhaminaan. Khankan haastaa vanhoillisen diskurssin ja toisaalta alati lisääntyvän islamofobian levittäessään edistyksellistä, suvaitsevaista Koraanin tulkintaa. 

Kirjassaan Sherin Khankan kertoo tarinansa ja pohtii nykyaikaisen naisen roolia islamilaisessa uskonyhteisössä ja yhteiskunnassa. Lukuisat esiintymiset ja kansainvälisissä lehdissä julkaistut artikkelit ovat tehneet hänestä islamilaisessa maailmassa varsin epäsuositun hahmon. Hän on joutunut kokemaan uhkailua, pilkkaa, vaaroja ja elämään pelossa, ja toisaalta saanut voimaa yhteisönsä ja perheensä tuesta. 

Nainen on islamin tulevaisuus on ainutlaatuinen teos rohkeasta naisesta, joka kutsuu kaikkia maailman muslimeja lempeään vallankumoukseen.

Oma arvioni: Pohjoismaiden ensimmäisen naisimaamin tarina on kiinnostavaa luettavaa. Khankan on kiinnostava myös taustansa vuoksi: hän on suomalaisen luterilaisen äidin ja syyrialaisen muslimi-isän tytär. Tämä vuonna 1974 Tanskassa syntynyt nainen valitsi 19 vuoden iässä omaksi uskonnokseen islamin. Hänelle kristinusko ja islam pohjautuvat yhteisiin arvoihin; rakkauteen, anteeksiantoon, armoon ja anteliaisuuteen. Hänen mukaansa yksi jumala on luonut tämän maailman kaikessa moninaisuudessaan. 

Paitsi muslimi Khankan on myös aktivisti ja feministi. Hänelle miehet ja naiset ovat samanarvoisia. Kirjassaan Sherin Khankan haluaa haastaa perinteiset tulkinnat islamista ja kannustaa naisia vaatimaan itselleen samat oikeudet kuin miehillä on. Jotta tähän voitaisiin päästä, tarvitaan hänen mukaansa avarampaa ja paremmin tässä ajassa kiinni olevaa Koraanin tulkintaa. Sen tekstejä ei siis pitäisi lukea kirjaimellisesti, sillä kysymyksessä ei ole lakikirja vaan enemmänkin hengellinen opas. 

Ennen tätä kirjaa en muista edes kuulleeni suufilaisuudesta, ja myös varsinkin islamilainen feminismi oli itselleni täysin vierasta. Tämä erilainen "matkakirja" avarsi käsitystäni myös islamista yleisemminkin. Jos mahdollisimman moni lukisi tämän kirjan, maailma voisi todella muuttua paremmaksi paikaksi. Haluan nimittäin luottaa siihen, että tieto lisää ymmärrystä kaikenlaista erilaisuutta kohtaan.