Suvi Ratinen: Matkaystävä

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Äänikirjan kesto: 10 h 54 min
Lukija: Mirjami Heikkinen

Purevat havainnot ja lämmin huumori yhdistyvät esikoisromaanissa, joka kuvaa lestadiolaisyhteisössä kasvamista ja siitä irrottautumista.

Uutinen entisen luokkakaverin katoamisesta järisyttää nuorta naista, joka on rakentanut itselleen uuden elämän Helsingissä. Miksi vanhat tutut soittelevat ja kyselevät kadonneesta?

Nainen palaa pitkään piilottelemiinsa muistoihin, lapsuusvuosiin kahden maailman ristivedossa. Herää kaipaus turvattuun elämänpiiriin, johon kuuluivat suviseurat, marssikasetit, Marimekon vahakangasliinat sekä serkun puhki katsottu häävideo, jolla hymyili maailman komein mies.

Missä ovat nyt päivit ja markot, lapsuuden rakkaat matkaystävät? Miksei elämä taviksena ota luonnistuakseen?

Oma arvioni: Suvi Ratisen (s. 1977) esikoisromaanissa kuvataan lestadiolaisuutta ja siitä irtautumista. Se on tarina elämästä kahden maailman välissä - ulkopuolisuudesta ja yksinäisyydestä. Kirja pohjautuu osittain kirjailijan omiin kokemuksiin, joten uskonnollisen yhteisön jäsenenä olemisen kuvaus ainakin on uskottavan tuntuista. Toisaalta varsin hämmentävää on se voimakkuus, jolla kirjan päähenkilö pyrkii salaamaan oman menneisyytensä jopa avomieheltään. Epäilen, voisiko se käytännössä edes onnistuakaan. 

Kerronta on sujuvaa ja dialogi toimii hyvin, vaikka romaanissa yhdistyvät varsin monenkirjavat ainekset: on nostalgista ajankuvaa, mysteeriä ja huumoria. Matkaystävä on ihan hyvä esikoisromaani,  mutta kännykän soittoäänen toistaminen kerta toisensa jälkeen alkoi todella ärsyttää. Luulen, että tämä yksityiskohta korostui äänikirjaa kuunnellessa aivan erityisesti. 

Jos aihe kiinnostaa, Matkaystävä saattaisi olla sopivaa luettavaa tai kuunneltavaa vaikkapa työmatkoilla.