Vilja-Tuulia Huotarinen: Heistä tuli taiteilijoita

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Kuvittanut: Riikka Sormunen
Ikäsuositus: 15+
Sivumäärä: 96 s.

Voisiko minustakin tulla taiteilija?
Muotokuvia tytöistä, joista tuli tunnettuja taiteilijoita, tuokiokuvia oman äänen löytymisestä. Aino Kallas, Minna Canth, Ellen Thesleff ja muut ovat inspiroivia esimerkkejä siitä, että kaikki on mahdollista.

Oma arvioni: Nämä voimaannuttavat kirjat tytöille tuntuvat olevan nyt muodissa - ja mikäpä siinä. Kyllä kannustavat ja omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden löytämisen tärkeydestä kertovat inspiroivat tarinat ovat tärkeitä oikeastaan jokaiselle meistä iästä ja sukupuolesta riippumatta. Jos joku tyttö tänä päivänä miettii, voisiko hän ryhtyä vaikkapa kirjailijaksi tai säveltäjäksi, vastaus on aiempaa todennäköisemmin: "Mikä ettei!" Vaikka tie taiteilijuuteen ei olisikaan mutkaton, luomisen vimma voi silti viedä helposti mukanaan. 

Riikka Sormusen väririkas vesivärikuvitus täydentää mainiosti Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittamien fiktiivisten novellien ja runojen luomaa kuvaa tytöistä, joissa taiteilijuus on vielä kehittymässä. Seuraava Ellen Thesleffin ajatus  kiteyttää mielestäni hyvin kirjan keskeisen sanoman siitä, kuinka elämä on täynnä mahdollisuuksia, jos meillä on rohkeutta tarttua niihin.  

"Olen tyttö, ellen poika, ihminen ellen olento, joka ylittää kaikki rajat."