Leena Paasio: Menetetty tyttö

Kustantaja: Kosmos
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 318 s.

Koskettava ja valoisa tarina kotiinpaluusta, menetetyistä tytöistä ja heidän kohtaloistaan


Johanna Markkanen palaa Keniasta Suomeen ja aloittelee uutta elämäänsä. Työpaikka löytyy espoolaisesta koulusta, mutta sopeutuminen keskiluokkaiseen arkeen on odottamattoman vaikeaa. Miksi vararehtori Lauri on sietämättömän ilkeä? Miksi Johannan oppilas Janina on jatkuvasti poissa koulusta? Vaikka nuoren opettajan elämä alkaa sujua omalla painollaan, hänen mieltään painaa Kenian muisto: maaseudun köyhyys, savannin taika, rakkaus ja pienen tytön traaginen kohtalo. Kukaan ei voi pelastaa kaikkia, mutta entä edes yhden?

Leena Paasio punoo ihmiskohtaloista ja menneisyyden aaveista lukuromaanin, joka ei päästä otteestaan. Menetetty tyttö on vetävä kuvaus uudesta alusta, opettajainhuoneen arjesta ja maailman menettämistä tytöistä niin Afrikassa kuin Suomessakin.

Oma arvioni: Menetetty tyttö on samaan aikaan sekä surumielinen että iloinen romaani. Mutta niinhän se on elämässäkin, että jo yhteen päiväänkin saattaa mahtua lukuisia eri sävyjä. Tarina on täynnä tunteita, ja romaani on myös vahvasti visuaalinen. Kirjassa kuvatut valokuvat ja muut taideteokset oli helppo nähdä lukiessaan ikään kuin silmiensä edessä. Viihdyin kirjan parissa varsin  hyvin, ja romaanissa esille nostetut syvällisemmät aiheet saivat kerran jos toisenkin pohtimaan, kuinka surullista onkaan, ettei kaikkia apua tarvitsevia pystytä pelastamaan. On asioita, joiden tapahtumista ei voi estää, vaikka kuinka haluaisi. 

Vaikka Berliini oli kirjassa tapahtumapaikkana vain hetken, haluan silti laittaa tämän kirjan Helmet -lukuhaasteen kohtaan 44 eli kirja kertoo Berliinistä. Tosin aika vähän mutta kuitenkin. (Muita sopivia kohtia ei ole enää vapaana, eikä Berliini itseäni erityisemmin kiinnosta.)

Tämä Leena Paasion toinen romaani herätti kiinnostukseni etenkin siksi, että sen tapahtumat sijoittuvat nykypäivän koulumaailmaan sekä luokka- että opettajainhuoneisiin. Osansa moniaineksisessa kirjassa saa myös paljon keskustelua herättänyt ilmiöoppiminen. Kirja tarjoaa siihen kiintoisan fiktiivisen näkökulman. Sen, että kirjailijalla on opettajatausta, näkee kerronnan todentuntuisuudesta. Siksi suosittelenkin Menetettyä tyttöä ennen kaikkea kaikille opettajille luokka-asteeseen katsomatta.