Markku Pääskynen: Hyvä ihminen

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 149 s.

Millainen on hyvä ihminen? Miksi tehdessään hyvää ihminen saakin aikaan pahaa?
Suomalaisopiskelija päättää lähteä matkalle Eurooppaan opintolainan turvin. Hän ei ole varma miksi, mutta lähdettävä on. Matkan seuraavan etapin sanelee tarot-kortti tai kolikko, mutta miksi monikaan asia ei tunnu hänestä sattumalta? Eivät valitut reitit, eivät ihmiset joihin hän törmää. Kun hän palaa Suomeen, suorittaa opintonsa ja menee töihin, monet muistot osoittautuvatkin virheellisiksi ja jopa valheellisiksi, huolimatta selkeistä muistikuvista ja tunnontarkoista päiväkirjamerkinnöistä. Hän menee naimisiin ja saa lapsen, mutta merkitseekö se suurta onnea vai pelkkää arkista vastuuta?

"On kai kaksi tapaa kokea elämä: pelko ja rakkaus. Ja minä halusin kokea elämän rakkauden avulla. Halusin kiivetä elämänportaiden ylimmälle askelmalle ja avata oven. Halusin tutkia elämän varjopuolia nähdäkseni mistä päin valo niihin lankeaa. Halusin tietää varjon syyn ja valon alkuperän."
Oma arvioni: Hyvä ihminen on Markku Pääskysen (s.1973) vahvatunnelmainen vaellusromaani ja kasvutarina, jossa päähenkilö etsii ennen kaikkea itseään. Hän kaipaa elämälleen tarkoitusta ja haluaa rakastaa ja tulla rakastetuksi. Mutta elämän merkityksellisyyden löytäminen tuntuu yhtä vaikealta kuin hyvän ihmisen määritteleminenkin. Ehkä kaikki onkin lopulta suhteellista.

Hyvä ihminen on todella monikerroksinen romaani, joka kertoo huomattavasti enemmän kuin paperille painetut sanansa. Se vie lukijansa kiehtovalle matkalle paitsi lukuisiin yksityiskohtaisesti kuvattuihin paikkoihin, niin myös ihmismielen syvyyksiin haastaen tuon tuostakin pohtimaan, mitä on oikeasti tapahtunut ja mikä puolestaan on pelkkää kuvitelmaa. Pääskynen ei siis tarjoa lukijalle mitään valmiiksi pureskeltuna - ja juuri siitä pidin tässä kirjassa erityisesti. Minua viehätti myös kielen kauneus. Romaanissa kiinnostavana yksityiskohtana ovat myös aina välillä  eri tyyleillä kirjoitetut lyhyet tekstit, jollaisiin törmäämme tänä päivänä arjessamme usein huomaamattamme. 

Hyvä ihminen on hyvä kirja, jonka lukemista voin oikeastaan suositella kenelle tahansa elämänsä suuria kysymyksiä miettivälle matkaajalle.