Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Ruotsinkielinen käsikirjoitus: Den försiktiga resenären (2019)
Suomentanut: Raija Rintamäki
Sivumäärä: 319 s.

Matkoja ja paluita

"Tämä kirja käsittelee matkustamista, matkustamisen merkitystä, erilaisia tapoja matkustaa. Ennen muuta se käsittelee paluuta – ei pelkästään kotiin vaan myös muihin paikkoihin. – – Samalla matkustan myös ajassa, takaisin aikaisempiin elämänvaiheisiin, sellaisten ihmisten luokse joita ei enää ole."

Merete Mazzarellan uudessa kirjassa matkustetaan, mutta se ei ole matkakuvaus sanan varsinaisessa merkityksessä. Mazzarella kertoo pikemminkin tavasta elää ja kappaleista omaa elämänmatkaansa. Tärkeitä teemoja teoksessa ovat paluu ja toisto. Kerrontaan nivoutuu muistoja entisestä. Mazzarella luotaa matkojen ja muuttojen sävyttämiä lapsuusmuistojaan diplomaatin tyttärenä, kuvaa turismin kehittymistä ja pohtii matkustamisen merkitystä filosofien ja kirjailijoiden ajatuksista ammentaen. Matkailun yhteydet itse elämään kiteytyvät aforistisiksi mietelmiksi. Mazzarella tarjoaa esseististä pohdiskelua matkustamisen eri puolista, mainioita tuokiokuvia matkoilta, tarkkanäköistä ihmiskuvausta ja teräviä havaintoja ajan ilmiöistä.

Oma arvioni: Varovainen matkailija on kiinnostavan erilainen matkakirja matkasta nimeltä elämä. Toki kirjassa myös matkustetaan niin loistoristeilijällä kuin huonosti ilmastoidussa bussissakin, mutta sitäkin enemmän sukelletaan kuitenkin eletyn elämän syvyyksiin, muistojen aallokkoon. Kanssamatkustajien ja turismin haasteiden analysointi on sekä tarkkanäköistä että hykerryttävää. Varovainen matkailija Mazzarella on huolissaan etenkin ilmastonmuutoksesta - ja ihan syystä. 

Merete Mazzarellalle tuttuun tyyliin tämäkin teos on monikerroksinen. Se saa lukijansa pohtimaan asioita. Minua viehättää etenkin kirjailijan tapa ja kyky nivoa sitaatteja omiin pohdintoihinsa. Kokonaisuus on sujuvasti etenevä kirjallinen matka. Sitä on helppo suositella kaikille matkailun ystäville - ja mikä parasta nojatuolimatkan hiilijalanjälki on todella pieni esimerkiksi pitkään lentoon tai risteilyyn verrattuna. Samalla on kuitenkin myönnettävä, että olisihan se varmasti hienoa nähdä jakarandapuiden kukkivan ihan oikeasti.

"Matkustamisen nautinto on nimenomaan totutun ja vieraan välisessä jännityksessä, tuttujen polkujen kulkemisessa ja niiltä poikkeamisessa niin että eteen avautuu aivan uusia maisemia."

Onneksi maisemien avartuminen ja uusille poluille astuminen on mahdollista kokea myös hyviä kirjoja lukemalla. Suosittelen sinullekin. Varovainen matkailija on erinomaista seuraa tällaiselle matkalle.