Pia Maria Montonen: Wiurilan Anna Lisa - Arkea ja juhlaa Armfeltien kotikartanossa

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 176 s.

Kartanoelämää ennen ja nyt

Maamme merkittävimpiin kuuluvan kartanon kohtalo on ollut vuosikymmenet yhden naisen käsissä.

Wiurilan kartano on yksi Salon Halikon kolmesta keskiaikaisesta kartanosta. Näitä kartanoita, Joensuuta, Wiurilaa ja Vuorentakaa, on 1700-luvun lopulta yhdistänyt kreivillinen Armfeltin suku. Wiurila kuuluu yhä suvulle.Kartano on aina määrittänyt Anna Lisan eli Anna Louise Standertskjöld-Brüninghausin (s. 1930) elämää. Anna Lisa vietti lapsuutensa isovanhempiensa luona Wiurilassa, ja 21-vuotiaana hän otti haltuunsa tilan maatalouden. Hyväosainen lapsuus muuttui maatilan arkiseen hoitoon, taisteluun merkittävän kotikartanon jatkumosta ja tulevaisuudesta. Saksalaisen miehen kanssa solmittu avioliitto toi myös haasteita sodanjälkeisessä Suomessa.

Elämä Wiurilan kartanossa on vuosien varrella mullistunut täysin: vuosisadan vaihteen omavarainen tila on muuttunut maatalouden harjoittajasta kukoistavaksi monitoimiyritykseksi golfratoineen, ravintoloineen, hevostalleineen ja museoineen. Kuka Wiurilan voimanainen pohjimmiltaan on? Anna Lisan tarina kertoo, miten paljon työllä ja intohimolla voi saada aikaan.

Oma arvioni: Olipa kiinnostavaa lukea Wiurilan kartanon historiasta kartanon vanhanemännän Anna Lisa Brüninghausin kuvaamana. Kirja valottaa muun muassa sitä, millaista oli elää lapsuutensa keskiaikaisessa kartanomiljöössä palvelusväen ja eläinten ympäröimänä 1800-luvun hengessä, matkustaa ja opiskella maailmalla ja tehdä raskasta maataloustyötä. Anna Lisa on elänyt pitkän ja vaiherikkaan elämän, johon on mahtunut paljon niin arkea kuin juhlaakin iloineen ja suruineen.

Voin suositella tämän kirjan lukemista varsinkin kotiseutunsa historiasta kiinnostuneille salolaisille. Pääset tutustumaan Wiurilan kartanoon myös nettisivujen kautta.